Wilhelminaplein Rijen

De gemeente gaat aan de slag met de plannen om het Wilhelminaplein in te richten tot een inclusief groen, duurzaam en volwaardig dorpsplein. Het college heeft een koop-/realisatieovereenkomst gesloten met ontwikkelaar Durendael voor de ontwikkeling en realisatie van de oostzijde van het Wilhelminaplein in Rijen. Verder is Wissing Ruimtelijke Denkers ingeschakeld om ontwerpen te maken voor de nieuwe inrichting van het hele plein.

Wat wordt er gebouwd aan de oostzijde van het Wilhelminaplein?

Na jaren van gesprekken over de afronding van het Wilhelminaplein, is er in 2023 gestart met de bouw aan de oostzijde van het plein. De nieuwbouw bestaat uit een volwaardige supermarkt, een winkel van ca. 150 m2, een horecavoorziening op het plein en twintig appartementen. Aan de achterzijde van het plan komen 117 parkeerplaatsen. Het geheel krijgt een groene uitstraling. Door de herinrichting van het Wilhelminaplein vormt de nieuwbouw in de toekomst één geheel met de rest van het plein. 

Welke kansen biedt het Wilhelminaplein als volwaardig dorpsplein?

Rijen krijgt eindelijk het dorpsplein waar het al zo lang naar uitkijkt. We gaan van deze plek ook echt ons centrale dorpsplein maken met ruimte voor terrassen, festiviteiten en andere ontmoetingen.

Hoe komt het plein eruit te zien?

Uitgangspunt is dat het plein straks uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Voor de openbare ruimte zetten we in op een duurzame inrichting met aandacht voor groen en gevarieerde aanplant. De nieuwe inrichting biedt straks verkoeling en houdt langer water vast. We hebben gebruikers van het plein gevraagd mee te denken over het ontwerp van het plein.

Wat is er de laatste tijd gebeurd rondom het Centrum van Rijen?

Ontwikkelaar Durendael is gestart met de bouw van het appartementencomplex. Op 18 april 2023 kwamen bewoners en gebruikers bijeen om samen met Durendael en wethouder Corné Machielsen de bouw in te luiden.

De gemeente heeft iedereen in Rijen opgeroepen om mee te denken over de herinrichting van het Wilhelminaplein. Op 19 november 2022 hebben vele Rijenaren, ondernemers en maatschappelijke instellingen tijdens de bijeenkomst in Cultureel Centrum de Boodschap gehoor gegeven aan de oproep door onder begeleiding van stedenbouwkundig bureau Wissing Ruimtelijke Denkers hun ideeën en wensen met ons te delen. Op 1 november hebben leden van de commissie ruimte en raadsleden hetzelfde gedaan voorafgaand aan de commissievergadering op die dag.

Met al deze ideeën heeft Wissing drie mogelijke ontwerpen getekend. Deze drie varianten hebben we op 8 juni 2023 laten zien aan de ondernemers, organisaties en bewoners in Rijen. De mogelijke ontwerpen staan nog niet vast. De drie tekeningen zijn een beginpunt om een uiteindelijk ontwerp te maken. We bekijken daarbij alle reacties die we hebben gekregen.

Wat gebeurt er in de komende periode?

De gemeente gaat verder aan de slag met de plannen om het Wilhelminaplein in te richten tot een groen, duurzaam en volwaardig dorpsplein. Op basis van de reacties op de drie mogelijke ontwerpen, wordt een keuze gemaakt voor een ontwerp. Daarmee wordt het plan verder uitgewerkt.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief? Meld u dan nu aan!

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de ontwikkelingen van het Wilhelminaplein Rijen? Bel of mail gerust met projectmanager Peter Rutgers via 14 0161 of secretariaatprojecten@abg.nl.