Snelfietsroute

We fietsen met z'n allen steeds vaker en over langere afstanden. En dat is goed nieuws. Meer fietsen levert een positieve bijdrage aan jouw gezondheid, het klimaat en aan bereikbare steden en dorpen. Daarom leggen we een snelfietsroute aan van Breda naar Tilburg. In 58 minuten kun je straks van hartje Breda in het centrum van Tilburg staan! Zonder file en zonder parkeerstress. De route gaat over deels bestaande fietsroutes door Dorst en Rijen, die we slim met elkaar verbinden tot een doorlopend traject. Op deze snelfietsroute kun je lekker doorfietsen omdat het vlak asfalt heeft en weinig obstakels. Je krijgt als fietser zoveel mogelijk voorrang en hebt weinig hinder van ander verkeer. Lekker door Rijen dus!

Wat is de stand van zaken rondom de snelfietsroute?

In de zomer van 2018 heeft de gemeenteraad 819.000 euro beschikbaar gesteld als bijdrage in de aanleg van een snelfietsroute tussen Breda en Tilburg. Daarbij heeft de gemeenteraad ook ingestemd met de voorkeursroute (PDF, 371 kb)  van het snelle fietspad. De gemeenten Breda, Oosterhout, Gilze en Rijen en Tilburg werken samen met de provincie Noord-Brabant de route op dit moment verder uit.

De nieuwe snelfietsroute komt straks vanuit Breda via de Broodbaan in Rijen aan. Vanaf de Vijf Eikenweg loopt het fietspad langs de zuidzijde van het spoor. Via de spoorwegovergang aan de Vincent van Goghstraat is het de bedoeling dat de snelfietsroute het spoor over gaat. Vanaf dit punt maakt de snelfietsroute onderdeel uit van de plannen die de gemeente maakt rondom het NS-station (de auto te gast tunnel). Vanaf het Anne Frankplein volgt de snelfietsroute in ieder geval de noordzijde van het spoor.

Het is de bedoeling om de snelfietsroute tussen Breda en Tilburg uiterlijk in 2020 aan te leggen, uitgezonderd het deel tussen de Vincent van Goghstraat en het Anne Frankplein in Rijen. Dit deel wordt gezamenlijk aangelegd met de nieuwe inrichting van de spoorzone bij het NS-station in Rijen.

Hoe betrekken we omwonenden bij de plannen?

Alle omwonenden langs de snelfietsroute hebben we in de juni 2019 uitgenodigd voor een inloopavond. Tijdens deze avond hebben we hen bijgepraat (PDF, 1.114 kb)  over de stand van zaken en kregen zij de gelegenheid om te reageren op de eerste ontwerpen.

Op de hoogte blijven van de voortgang of hebt u een vraag?

Wilt u op de hoogte blijven van de plannen? We houden u graag per mail op de hoogte. Hebt u een vraag over de snelfietsroute? We beantwoorden hem graag. Neem in beide gevallen contact met ons op via secretariaatprojecten@abg.nl of bel Rob Scheffer via 14 0161.