Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is bedoeld voor mensen die langdurig van een laag inkomen moeten rondkomen. Tot 1 januari 2015 was deze toeslag bekend onder de naam Langdurigheidstoeslag.

Aanvragen

U kunt individuele inkomenstoeslag aanvragen (PDF, 319 kb)  met het formulier aanvraag individuele inkomenstoeslag. Het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier kunt u afgeven op het gemeentehuis in Rijen of opsturen naar de afdeling Sociale Zaken. Let op dat u alle gevraagde bijlagen meestuurt.

Waarvoor is deze toeslag bedoeld?

Als u drie jaar lang een laag inkomen heeft, dan wordt het steeds lastiger voor grotere uitgaven geld opzij te leggen. Voorbeeld: uw koelkast gaat kapot en u heeft geen geld voor een nieuwe koelkast? Dan biedt de individuele inkomenstoeslag uitkomst.

Wanneer komt u hiervoor in aanmerking?

U heeft drie jaar (36 maanden) een inkomen dat niet uitkomt boven 110% van de voor u geldende bijstandsnorm. U heeft geen uitzicht op inkomensverbetering op korte termijn. 

De bedragen voor deze toeslag zijn vastgesteld op:

  • € 417,00 voor een alleenstaande;
  • € 532,00 voor een alleenstaande ouder;
  • € 593,00 voor gehuwden.

Dit zijn jaarbedragen. Als uw omstandigheden niet wijzigen, u blijft een laag inkomen houden, dan kunt u deze toeslag jaarlijks aanvragen.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van een formulier?

Iedere vrijdag organiseren we een inloopochtend in het Budgetcafé in het Palet, Rembrandtlaan 54 in Rijen. Hier kunt u (met uitzondering van de schoolvakanties) van 09.00 tot 12.00 uur terecht met vragen over het rondkomen met uw inkomen. Het Budgetcafé is een gratis inloopochtend voor inwoners van onze gemeente. Aan de hand van uw vraag of probleem, krijgt u tips en adviezen waarmee u zelf aan de slag kunt. Een team van professionals en vrijwilligers staat tijdens de inloopochtend voor u klaar. Voor meer informatie over het Budgetcafé kunt u terecht bij het klantcontactcentrum, telefoonnummer 14 0161.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen kunt u terecht bij uw contactpersoon. Deze kunt u rechtstreeks mailen of bellen. Heeft u geen naam, dan neemt u contact op met de gemeente Gilze en Rijen. We helpen u graag verder.