Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Mary Zeldenrustlaan

De paardenkastanjes in de Mary Zeldenrustlaan zijn ziek. Dat geldt ook voor de paardenkastanjes aan het Anne Frankplein en de Constance Gerlingstraat. Steeds meer bomen gaan dood. Deze straten verdienen mooie gezonde bomen. Daarom willen we de paardenkastanjes vervangen door nieuwe bomen.

Wanneer verdwijnen de bomen?

Boomrooierij Weijtmans uit Udenhout kapt voor ons de bomen. Ze hebben de volgende planning:

  • Dinsdag 8 januari: bomen kappen;
  • Woensdag 9 januari: wortels kapot frezen en afvoeren snippers;
  • Donderdag 10 januari en vrijdag 11 januari: vullen van gaten en afwerken.

Eén paardenkastanje blijft staan, omdat we hiervoor geen vergunning konden verlenen. Het gaat om een boom in de bushalte aan de noordkant van de straat.

Deze werkzaamheden voert de boomrooierij uit met machines en vrachtwagens, die voor verkeershinder en geluidsoverlast zorgen. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Wanneer gebeuren de andere werkzaamheden?

Als de bomen weg zijn, moeten we zorgen dat de nieuwe bomen een goede plantplaats krijgen. Zie ‘waarom is een goede groeiplaats belangrijk?’ voor uitleg. Er liggen veel kabels en leidingen in de Mary Zeldenrustlaan, wat het niet makkelijk maakt. We verwachten dat de werkzaamheden voor de nieuwe plantplaatsen in februari beginnen en ongeveer vier weken duren. Als dit klaar is, kunnen we de nieuwe bomen planten. De planning is dat de nieuwe bomen en struiken er in maart/april 2019 staan. We lopen daarmee wat achter op de eerste planning.

Wat planten we terug?

We planten zeven verschillende soorten bomen terug:

  • Esdoorn;
  • Valse Christusdoorn;
  • Tulpenboom (smalle en normale breedte);
  • Sierkers;
  • Japanse honingboom;
  • Kleinbladige linde.

In totaal planten we meer dan 100 nieuwe bomen. We gebruiken verschillende soorten. Zo voorkomen we dat we bij een ziekte alle bomen in de straat moeten kappen. Natuurlijk hebben we voor sterke soorten gekozen. Onder de bomen planten we een groenblijvende struik; kamperfoelie.

Onderaan deze webpagina kunt u een tekening downloaden waarop u ziet waar welke boomsoort komt te staan.

Waarom is een goede plantplaats belangrijk?

Een plantplaats of groeiplaats is de plek waar de boomwortels vele tientallen jaren goed kunnen groeien. We moeten de bomen nu al voedsel meegeven die hij pas over veertig jaar nodig heeft. Dit betekent dat er ook onder de fietspaden zogenaamd bomengranulaat komt. Dit bomengranulaat is een soort grind met klei waar wortels goed in groeien. Het is ook stevig zodat je er met een auto overheen kunt rijden, zonder dat het verzakt. Zo heeft de boom genoeg voedsel en kan hij beter groeien. En ook belangrijk: de wortels drukken de tegels niet omhoog!

Wat voor ziekte hebben de kastanjebomen?

De meeste paardenkastanjes in de Mary Zeldenrustlaan, Anne Frankplein en Constance Gerlingstraat hebben paardenkastanjebloedingsziekte. De ziekte komt van een bacterie, die de boom verzwakt. Zo kunnen bijvoorbeeld zwammen de boom verder aantasten. Uiteindelijk sterven takken af en gaat de boom dood.

De aantasting van de paardenkastanjebloedingsziekte is zichtbaar door de donkere bloedingsvlekken op de bast. Er is veel onderzoek gedaan of de ziekte te voorkomen of te genezen is. Helaas is daar nog geen oplossing voor gevonden.

De ziekte is niet gevaarlijk voor mens en dier. Te verzwakte bomen halen we uit voorzorg weg, om te voorkomen dat ze omvallen of er grote takken uitbreken.

Heeft u een vraag?

Als u een vraag heeft, kunt u bellen of e-mailen met Nicole van der Steen. Haar telefoonnummer is 088 3821276. Haar e-mailadres is nicolevandersteen@abg.nl.