Buitententoonstelling MIJN WIJK - MIJN WERELD in Rijen-Zuid

De wijk gezien door de ogen van kinderen van Rijen Zuid. Dat ziet u tijdens de buitententoonstelling ‘MIJN WIJK – MIJN WERELD’. De wijktentoonstelling bestaat uit 20 foto’s en is op 4 plekken in de wijk te zien tot 12 juli.

U bekijkt de foto’s aan de Saksen Weimarstraat / Julianastraat, het Frederikplein, de Generaal van Geenstraat en aan het Willem 1 plein / Frederikplein. Het project is begeleid door de Cultuurcoach van Cultuurplaats en ’t Hoofdkwartier en wordt mede mogelijk gemaakt door het Goede Ideeënfonds van de gemeente, Leystromen en de Dorpsondersteuner. 

Voorbereiding

In samenwerking met wijkhuis ’t Hoofdkwartier verspreidde cultuurcoach Michiel van der Zanden vorig jaar 10 wegwerpcamera’s in Rijen-Zuid. Aan kinderen werd gevraagd een inkijkje te geven van hun belevingswereld, gezien door een fotolens. In de foto’s is een bewuste keuze voor onderwerpen te herkennen. Met veel afwisseling en beelden die passend zijn voor Rijen-Zuid: de groene omgeving, het spoor en speeltuintjes. Maar ook mooie plaatjes van thuis. Kamers met speelgoed, knutselwerkjes en huisdieren. Portretten van vriendjes en familie. Daarmee geven de foto’s een heel persoonlijk beeld van de wijk. Voor velen herkenbaar.

Graffiti workshops

Tegelijk met de expositie kunt u kijken naar de resultaten van graffiti workshops bij ’t Hoofdkwartier onder leiding van professionele graffiti docenten Rick en Taeke. Ook hier vormde de belevingswereld van kinderen de grootste inspiratiebron. Kinderen konden kennismaken met schetsen en gedachtenkaarten, de basis van graffiti en de techniek van spuitbussen. Dankzij de tips van de docenten werd de groep in korte tijd een echte kunstgroep.

Oproep

Het fotografieproject krijgt mogelijk nog een vervolg. De combinatie van de analoge techniek van vroeger en de open blik van de jongste bewoners van de wijk nodigt jong en oud uit om met elkaar in gesprek te gaan. Kijken volwassenen anders dan kinderen? Wat is voor oudere mensen precies hetzelfde toen ze jong waren als voor jullie nu? En wat is juist heel anders voor kinderen nu, vergeleken met vroeger?

Cultuurplaats wil een oproep doen aan alle ‘oudere’ wijkbewoners: Heeft u nog oude, (vergeten) foto’s liggen van vroeger? Deel ze dan met ons! We zijn op zoek naar foto’s die een persoonlijk tijdsbeeld geven van Rijen Zuid. Denk aan foto’s van familiefeesten, verjaardagen, de buurt, in huis, buitenshuis, noem maar op… Hoe zag de wijk en de wereld er pakweg 70 tot 20 jaar geleden uit? Misschien heeft u ze bewaard in een fotoalbum of schoenendoos en wilt u ze laten zien aan ons? Neem dan contact op met cultuurcoach Michiel of cultuurcoach Ilse door een mailtje te sturen naar michiel@cultuurplaats.nu of ilse@cultuurplaats.nu.