Gilze en Rijen biedt meer gevluchte Oekraïners tijdelijk noodopvang

sfeerbeeld

De gemeente Gilze en Rijen biedt de komende 7 weken extra noodopvang aan voor 100 Oekraïense vluchtelingen. Hotel Van der Valk in Gilze stelt tot 5 november 100 bedden beschikbaar. Dit is een andere locatie dan het wegrestaurant aan de A58 in Gilze waar sinds juni 18 Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk onderkomen vinden.

Aankomst 

De eerste 30 vluchtelingen komen donderdag 14 september aan en op zondag 17 september arriveren de andere 70 vluchtelingen. De Veiligheidsregio regelt de zaken met Van der Valk en ondersteunende diensten zoals het Rode Kruis en de beveiliging. Ook is er een medische post geregeld, zodat de lokale medische diensten niet extra worden belast. Het organiseren van onderwijs en andere zaken gebeurt op de locatie waar de vluchtelingen voor 5 november naartoe gaan. 

Brief met vraag om noodopvang

Alle gemeenten ontvingen eind vorige week een brief van staatssecretaris Van der Burg met de oproep om noodopvang te organiseren. Wekelijks stromen er 400 nieuwe ontheemde vluchtelingen uit Oekraïne binnen en de huidige opvanglocaties zitten vol. De verwachting is dat de komende tijd meer Oekraïners naar Nederland vluchten vanwege de nog steeds voortdurende oorlog. Er is dan ook met spoed tijdelijk extra opvang nodig. Een aantal gemeenten is bezig om opvang te realiseren en deze zijn begin november gereed.