Maandag 4 mei aangepaste dodenherdenking – burgemeester Alssema houdt toespraak

Oproep: hang vlag halfstok

Op maandag 4 mei is het nationale dodenherdenking. Dit jaar met extra aandacht vanwege de 75 jarige bevrijding. Normaal houden we dan een stille tocht met aansluitend een herdenking op de begraafplaats. Vanwege de maatregelen om de gevolgen van het coronavirus te beperken, kan dat niet. Ook de landelijke herdenking is aangepast aan de huidige maatregelen.

Daarom hebben we gekozen voor een alternatief programma dat toch recht doet aan alle burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Toespraak burgemeester

Burgemeester Derk Alssema neemt eerder die dag een toespraak op en legt een krans bij het monument. U kunt de opnames bekijken via Hallo GilzeRijen tv om 15.00 uur. Herhaling elke twee uur.

De opnames zijn vanaf die tijd ook te bekijken op de facebookpagina van Hallo GilzeRijen, www.facebook.com/hallogilzerijen en op onze eigen facebookpagina www.facebook.com/gilzerijen. Ook op onze website staat vanaf die dag een link.

Wat kunt u zelf doen?

Wilt u laten zien dat u aan de oorlogsslachtoffers denkt? Dat kan door thuis de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Mag dat anders pas vanaf 18.00 uur, nu is het verzoek om dat de hele dag te doen.

U kunt die dag ook bloemen bij het oorlogsmonument leggen, als u daar behoefte aan hebt. Dat oorlogsmonument staat op de begraafplaats in Gilze (Kerkstraat). Houd daarbij wel rekening met de regels van het RIVM. Zijn er al mensen bij het oorlogsmonument? Geef hen rust en ruimte. Houd anderhalve meter afstand en wacht tot zij weg zijn.

Laten we samen herdenken in verbondenheid!