Eikenprocessierups duikt weer op

In heel Nederland komt de eikenprocessierups voor. De meeste overlast van de eikenprocessierups is van mei tot en met juli. In de maanden april en mei heeft een gecertificeerd bedrijf de eikenprocessierupsen in bomen bestreden. Dit deden zij bij alle eiken binnen de bebouwde kom en langs belangrijke wandel- en fietsroutes in de bouwde kom en in het buitengebied. Dit jaar is er ook extra aandacht voor de sportvelden en toegangswegen tot recreatiegebieden. Op www.abg-boomonderhoud.nl ziet u waar we de rupsen bestreden hebben. Door deze maatregelen proberen we de overlast te beperken. 

Overlast van de eikenprocessierups?

Nu de eikenprocessierups voor de vierde keer vervelt en de rups zijn brandharen verliest, ontstaat er meer overlast. Ervaart u ernstige overlast, meld dit dan via de BuitenBeterapp, of meld dit via www.gilzerijen.nl/ongedierte. Je kunt ons ook bellen via telefoonnummer 14 0161. U hoeft niet te mailen voor het melden van nesten. Alleen voor het melden van ernstige overlast. Wij bekijken de situatie per melding.

Heeft melden zin?

Het melden van overlast heeft zeker zin. We verwijderen niet alle nesten, maar stellen prioriteiten en pakken de plaatsen met de meeste overlast aan. Plaatsen waar veel mensen zijn, met name kinderen, krijgen voorrang bij het ruimen, bijvoorbeeld doorgaande (fiets)routes, kinderdagverblijven en speeltuinen.  

Plastic rondom bomen werkt niet

Sommige bewoners omwikkelen eiken met plastic, omdat dit de overlast van de eikenprocessierups zou verminderen. Dit blijkt niet te werken. Het plastic kan echter wel losraken en in het milieu terecht komen. Verwijder daarom het plastic.

Meer informatie

Op www.oakie.info staat meer informatie over de eikenprocessierups. Ook leest u daar wat u kunt doen als de brandharen van de rups op uw huid zijn gekomen. Brandharen kunt u het best verwijderen met plakband en daarna spoelen met water. Als u al jeuk heeft, helpt zalf of crème met menthol en aloë vera. Blijf daarnaast zelf ook alert.