Extra avondvliegen Defensie Helikopter Commando

Bemanningen van helikopters, jachtvliegtuigen en transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht trainen ook tijdens de COVID-crisis elke dag om inzetbaar te zijn voor nationale taken en wereldwijde missies. Omdat inzet niet alleen tijdens de daguren maar vaak ook onder nachtelijke omstandigheden plaatsvindt, is het belangrijk dat de bemanningen ook in het donker trainen. De komende weken zijn voor de helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) extra nachtvliegtrainingen gepland.

Door de COVID-maatregelen kunnen essentiële trainingen voor de helikopterbemanningen van het DHC op dit moment niet plaatsvinden op de gebruikelijke locaties in het buitenland, zoals bij ons trainingssquadron in Fort Hood (Texas, USA). Als gevolg daarvan is het noodzakelijk om de avondvliegperiode op vliegbasis Gilze-Rijen – de thuisbasis van het DHC – met een aantal weken te verlengen. Omdat het in deze tijd van het jaar later donker wordt moet bovendien langer worden doorgevlogen, tot middernacht, terwijl de heli’s normaal om elf uur ’s avonds weer op de grond staan. Deze extra trainingen voor de op vliegbasis Gilze-Rijen gestationeerde transport-  en gevechtshelikopters vinden wekelijks plaats van 11 tot en met 28 mei. De helikopterbemanningen zullen diverse oefen- en laagvlieggebieden in Nederland gebruiken, waaronder vliegbasis Deelen bij Arnhem. Daar zullen naast de helikopterbemanningen ook de luchtverkeersleiders werken aan hun kwalificaties.

De extra openstelling van vliegbasis Gilze-Rijen is als volgt:

  • Maandag 11 tot en met donderdag 14 mei tot middernacht.
  • Maandag 18 tot en met woensdag 20 mei tot middernacht.
  • Maandag 25 tot en met donderdag 28 mei tot middernacht.

Na 22.00 uur keren de helikopters uitsluitend terug op de vliegbasis Gilze-Rijen en zullen boven de vliegbasis geen oefeningen meer worden uitgevoerd. Via het social media kanaal twitter: dhc_luchtmacht, houdt de vliegbasis iedereen zoveel als mogelijk op de hoogte van de meest recente informatie.

Wanneer u overlast ervaart, kunt u uw eventuele klachten indienen via www.luchtmacht.nl/geluidshinder.

Omwonendenmailing

Wilt u op de hoogte blijven van de oefeningen en activiteiten van de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht in uw regio? Stuur dan een e-mail met daarin uw naam, emailadres en woonplaats, en meld u aan voor de nieuwsbrief. Dit kan naar DHC.SVC@mindef.nl.