NLGR hangt mezenkasten op

Vandaag, woensdag 2 september begint de Groene Brigade van de NLGR (Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen) met het ophangen van mezennestkasten in onze gemeente. Ze beginnen bij de Groenstraat/Kapelstraat in Molenschot, Turfpad Oost in Rijen, Schaapsdijk/ Spoelstraat en Burgemeester Krollaan in Gilze. De kasten zijn aangeschaft door de gemeente. De vrijwilligers van de NLGR hangen ze op de juiste plekken op. Nu gaat het om 100 kasten. Later dit jaar komen er daar nog 250 bij.

Natuurlijke manier van bestrijden

De Groene Brigade hangt de mezenkasten op plekken waar veel eikenprocessierups voorkomen. Mezen eten deze rups eten en zo vindt er natuurlijke bestrijding plaats. We hopen dat deze natuurlijke manier van bestrijden effect heeft. Later dit jaar planten we ook op enkele plekken struiken en zaaien we een bloemenmengsel in.

Wat kunt u zelf doen?

De brandharen van de rups kunnen overlast en gezondheidsklachten veroorzaken. De NLGR en de gemeente doen hun best om de rups te bestrijden. Maar u kunt ook zelf iets doen. Plant in uw tuin meer struiken en inheemse bloemen. Dit zorgt voor meer voedsel voor vogels die de rupsen eten. En spuit geen gif in uw tuin.