Ben alert op de Japanse duizendknoop

Foto Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant en verdringt andere planten. Het is een enorme woekeraar die zich razendsnel vermeerdert. De wortels groeien in kieren en voegen en kunnen zo schade aanbrengen aan wegen, woningen en tuinen. De plant komt steeds vaker voor, ook in onze gemeente. De Japanse duizendknoop is moeilijk te verwijderen en de vele groeiknopen op de stengels en wortels zorgen ervoor dat een achterblijvend stukje plant of wortel snel weer een nieuwe plant wordt. De plant is niet giftig maar kan door zijn explosieve groei andere beplanting verdringen en heeft daarom een negatief effect op de biodiversiteit. De plant heeft geen natuurlijke vijanden en kan daardoor ongestoord doorgroeien.

We willen het verspreiden van deze dominante plant tegengaan. Daarbij hebben wij uw hulp nodig. Een effectieve bestrijding is er nog niet. Op verschillende plekken in Nederland zijn proeven om de plant te bestrijden; deze volgen wij op de voet.

Hoe ziet de plant eruit?

De plant komt in april met kleine rode knoppen uit de grond. Deze knoppen ontwikkelen zich tot takken met bladeren van meer van 10 cm. In augustus/september heeft de plant witte bloemen in tuiltjes.

Waar kunt u het melden als u planten in de openbare ruimte ziet?

De gemeente heeft de grotere plekken waar de plant staat in beeld. Hieronder ziet u waar dat is. De natuurvereniging geeft ook veel plaatsen aan ons door. Ziet u de plant staan in de openbare ruimte? Geef dit dan door via de BuitenBeter-app, doe een melding via www.gilzerijen.nl of bel de gemeente via tel. 14 0161.

 • Korte Rekken - Rijen
 • Mosstraat - Rijen - Toekomstige bouwgrond
 • Parallelweg - Rijen - Milieustraat gemeente
 • Zijstraat Molenschotsedijk - Gilze - Locatie achter kunstgrasveld voetbalclub, tegen A58
 • Klein Zwitserland - Gilze
 • Warande, hoek Strijp - Gilze - Langs de waterkant
 • Lange Wagenstraat - Gilze - Tussen de beplanting
 • Schaapsdijk - Gilze
 • Bavelseweg - Gilze - Buitengebied
 • Bredasedijk - Gilze - Langs bosrand
 • Prinsenbosch - Gilze - Bossen rond AZC

Hoe bestrijden wij de plant in de openbare ruimte?

Een effectieve manier om de Japanse duizendknoop te bestrijden, is er helaas nog niet. Wij verwijderen de plant, waar nodig, uit de openbare ruimte. Op een plaats waar de plant gevaarlijke situaties kan veroorzaken bestrijden we de plant chemisch. Op kleine, nieuwe groeiplaatsen graven we de plant af. Op plekken waar de plant zich niet verder kan verspreiden, doen we niets.

Wat moet u doen als de plant in uw eigen tuin staat?

Groeit de plant in uw tuin? Dan kunt u zelf de plant verwijderen. Graaf de plant met de wortels één keer per maand uit en blijf dit herhalen zolang als nodig. U bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding op uw eigendom. Dit geldt ook voor bedrijven.

Tip: informeer uw buren wanneer de plant in uw tuin groeit. De kans is groot dat de wortels van de plant ook al in de tuin van de buren groeien. U kunt dan de Japanse duizendknoop het best tegelijkertijd verwijderen.

Waar laat ik de plantresten?

Gooi de planten met wortels bij het restafval. Gooi de Japanse duizendknoop nooit bij het groente- en tuinafval! Zo voorkomt u verspreiding. De plant is namelijk in staat om vanuit een stukje wortel of stengel opnieuw uit te groeien. De plantendelen van de Japanse duizendknoop gaan niet dood tijdens het composteren. U kunt de plantresten ook gratis afgeven bij de milieustraat als restafval.