Nationale Bomenbank verzorgt Noorse esdoorn bij Wilhelminaplein Rijen

foto Noorse esdoorn

Jacomijn Dijkers

Specialisten van de Nationale Bomenbank verzorgden op maandag 28 juni de Noorse esdoorn aan het Wilhelminaplein in Rijen. Zij doen dat sinds 2017. Ze bereiden zo de boom voor op een eventuele verplaatsing vanwege de afronding van het centrumplan Rijen. De boomspecialisten geven voedingsinjecties in het wortelpakket en verwijderen het worteldoek. Dit gebeurt om de groeiende wortels meer ruimte te geven. Ondanks de goede zorgen van de boomspecialisten heeft de boom het moeilijk. Daarom blijft de Nationale Bomenbank de boom regelmatig water geven. Samen met de Bomenbank bewaken we de komende tijd het herstel van de boom.

Wat is er in 2017 gedaan om de esdoorn voor te bereiden op een verplaatsing?

Mensen van de Bomenbank hebben de wortels rondom de boom doorgezaagd om de kluit met wortels kleiner te maken. Hierdoor ontstaan haarwortels aan de rand van het overgebleven wortelpakket. Daardoor kan de boom straks op de nieuwe plaats makkelijker vocht en voedsel opnemen. De kans van slagen van de verplanting is zo hoger. De boom is ook gesnoeid, zodat de hoeveelheid wortels in balans is met de takken boven de grond. De zijkant van de kluit is ingepakt met antiworteldoek om te voorkomen dat de boom zich weer vastwortelt op de plaats waar hij nu staat. Eigenlijk staat de boom nu in een soort bloempot.

Hoe is de boom de afgelopen jaren verzorgd?

De boom heeft vanaf 2017 drie keer per jaar nazorg gehad van de Nationale Bomenbank. De nazorg bestaat uit watergeven, controleren van de toestand van de boom, bemesting en dood hout verwijderen. Steeds rapporteert de Bomenbank hierover aan de gemeente.

Wat heeft de gemeente aan de ontwikkelaar meegegeven over de boom?

We hebben de ontwikkelaar verteld dat alles erop gericht is om de esdoorn te behouden. Daar houdt de ontwikkelaar rekening mee in de plannen voor de afronding van het Wilhelminaplein.

Hoe staat de boom er nu voor?

Als voorbereiding op de verplaatsing is de boom in 2017 in een ‘bloempot’ gezet. Omdat de boom nog altijd groeit, begint de bloempot te klein te worden. Dat is niet goed voor de boom. Daarom verwijdert de Bomenbank het worteldoek, zodat de boom weer meer wortels kan maken en zich kan herstellen.