Baanrenovatie vliegbasis Gilze-Rijen: historische vliegtuigen tijdelijk naar Eindhoven

Op 1 juli startte de geplande baanrenovatie aan de hoofdbaan van vliegbasis Gilze-Rijen. De komende weken is er eerst bodemonderzoek naar niet-gesprongen explosieven. De renovatie duurt in principe tot en met september. Tijdens de baanrenovatie vliegt Defensie anders dan u gewend bent. Vanwege de afsluiting van de hoofdbaan en de kruising van de banen is het voor zwaarder vastvleugelig vliegverkeer niet mogelijk gebruik te maken van de start- en landingsbaan van vliegbasis Gilze-Rijen.

Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan: F-16 jachtvliegtuigen, B-25 ‘Mitchell’, de Harvard en de Spitfire. Een aantal vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (KLuHV) is daarom tijdelijk overgevlogen naar vliegbasis Eindhoven. Deze historische vliegtuigen zullen tijdens de baanrenovatie zoveel mogelijk hun trainings- en herdenkingsvluchten uitvoeren vanaf vliegbasis Eindhoven. Incidenteel kunnen er vanaf vliegbasis Gilze-Rijen vluchten plaatsvinden met historische vliegtuigen uit de lichte categorie. Bijvoorbeeld voor een controlevlucht na onderhoud.

De zweefvliegclub blijft gebruik maken vanaf de zweefvliegstrip op vliegbasis Gilze-Rijen. Deze recreatieve zweefvliegbewegingen vinden alleen plaats buiten openstelling van de vliegbasis en niet tijdens de werkzaamheden.

Alle activiteiten van de KLuHV zijn te volgen via hun twitteraccount @KLu_HV.