Overlast eikenprocessierups wat kunt u doen?

Eikenprocessierups

Op dit moment is de eikenprocessierups voor de vierde keer aan het vervellen. Dat is het moment waarop de rups brandharen verliest die jeuk veroorzaakt. Ervaart u ernstige overlast meld dit dan via de BuitenBeterapp, doe een melding

www.gilzerijen.nl/overlastvandierenofplanten

of bel met de gemeente via tel. 14 0161. We kijken dan wat we voor u kunnen doen

We laten een aannemer de nesten verwijderen. We verwijderen niet alle nesten, maar stellen prioriteiten en pakken de ergste plekken met de meeste overlast aan. Is de rups aanwezig op privégrond; schakel dan zelf de bestrijdingsdienst in.

Plastic rondom bomen werkt niet

Sommige bewoners omwikkelen eiken met plastic, omdat dit de overlast van de eikenprocessierups zou verminderen. Dit werkt niet. Het plastic kan echter wel losraken en in het milieu terecht komen. Verwijder daarom het plastic.

Heeft melden zin?

Het melden van nesten heeft zeker zin. Op basis hiervan kijken we waar we het eerste naar toe moeten. Plekken waar veel mensen zijn, met name kinderen, krijgen voorrang bij het ruimen, bijvoorbeeld doorgaande (fiets)routes, kinderdagverblijven en speeltuinen.

Meer informatie

Op www.rupsen.info heeft de GGD handige informatie gezet over met name de gezondheidsklachten die de eikenprocessierups kan veroorzaken. Zijn de haren op uw huid gekomen? Brandharen kunt u het best verwijderen met plakband en daarna en spoelen met water. Als er al jeuk is, helpt zalf of crème met menthol en aloë vera. Blijf daarnaast zelf ook alert.