Bericht van burgemeester Derk Alssema

Beste inwoners van Hulten, Molenschot, Gilze en Rijen,

Moest u vorige week ook zo zuchten bij het nieuws over de nieuwe coronamaatregelen? Voelde u ook vragen, boosheid en teleurstelling opkomen? Ik voelde het ook.

Mijn gedachten gingen meteen naar de horecaondernemers die al zoveel klappen hebben gehad. Naar de culturele sector, evenementenorganisatoren, verenigingen en scholen die activiteiten moesten aanpassen en beperken. En naar de eenzame mensen wiens wereld vaak al klein geworden is. En wat te denken van de mensen die nu extra lang moeten wachten op de medische behandeling die zij zo nodig hebben. De lijst met mensen en organisaties die zwaar getroffen zijn, is eindeloos lang.

Al bijna twee jaar zijn we in meer of mindere mate in de greep van een verschrikkelijk virus. Een virus dat onze wereld volledig op zijn kop heeft gezet en ingrijpt in al onze levens, niemand uitgezonderd. Na een aantal maanden van versoepelingen, van langzaam weer wennen aan wat eerder normaal was en ook weer normaal zou moeten zijn, sloegen de cijfers om. Toenemende besmettingen en toenemende patiënten op de IC’s vragen om actie, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Meer dan ooit verlangen we als mensen naar elkaar opzoeken, elkaar tot steun zijn en een arm om onze schouder.

Wanneer we kijken naar beelden op de IC’s en luisteren naar de verhalen uit de zorg is er maar één conclusie mogelijk; we moeten het weer doen voor elkaar. Om de kwetsbaren om ons heen te beschermen, de zorg te verlichten en de continuïteit in belangrijke sectoren te waarborgen. Ik weet zeker dat het ons gaat lukken. Ik heb in mijn afgelopen anderhalf jaar als burgemeester van Gilze en Rijen namelijk gezien over welke veerkracht u beschikt. Van jong tot oud.

Zo zag ik vrijwilligersorganisaties, seniorenverenigingen en culturele instellingen snel inspelen op de nieuwe situatie en andere manieren bedenken om er te zijn voor hun leden. Sportverenigingen bedachten andere manieren om te blijven sporten. Om te overleven voerden ondernemers nieuwe verdienmodellen in en buren stonden voor elkaar op om bijvoorbeeld de boodschappen te doen. Niet alleen de lijst van mensen die zwaar getroffen zijn is eindeloos lang, ook de lijst met mooie initiatieven is dat. Dát is wat ons er weer bovenop gaat helpen, ik ben ervan overtuigd.

Laten we elkaar blijven helpen door de adviezen en basisregels op te volgen, elkaar moed inspreken en te ondersteunen waar nodig is. Laten we met elkaar het eerlijke gesprek voeren en de discussie aangaan. Laten we dat bovenal doen met respect voor elkaar, respect voor het zorgpersoneel en iedereen die in de frontlinie helpt om dit virus te bestrijden. Mijn gedachten zijn bij u.

Met hartelijke en warme groet,

Derk Alssema

Burgemeester Gilze en Rijen