Bloemrijke bermen tegen de eikenprocessierups

bloemen, gras, berm

We pakken de overlast door de eikenprocessierups steeds meer op een natuurlijke manier aan. Waar het kan, spuiten we niet met een biologisch bestrijdingsmiddel, maar geven we de natuur meer ruimte.  Daarom hebben we in de afgelopen weken ruim drie kilometer berm ingezaaid met een speciaal bloemenmengsel dat sluipwespen en sluipvliegen aantrekt. Deze insecten leggen eitjes in de eikenprocessierupsen, waardoor deze uiteindelijk sterven en zich niet voortplanten.

Waarom nu al zaaien?

Het zaaien gebeurt nu, zodat de zaadjes zich in het voorjaar kunnen ontwikkelen tot een bloemrijke berm. Bij het zaaien hebben we zichthoeken op kruispunten en meterstroken langs de weg vrijgehouden. Zo is de berm in het voorjaar bloemrijk, maar ook veilig. Vorig jaar zaaiden we ook al vijf locaties in met bloemmengsels en planten we bosplantsoen.

De bloemrijke bermen helpen in de aanpak van de eikenprocessierups, maar dragen ook bij aan meer biodiversiteit. Meer soorten bloemen trekken meer insecten aan. En niet te vergeten, het ziet er natuurlijk ook gewoon mooi uit.

Benieuwd welke bermen we hebben ingezaaid?

We zaaiden delen van bermen in, in Gilze bij de Nerhoven, zuidkant van de Warande, zuidkant van de Burgemeester Krollaan, Klein Heike, Chaamseweg, Lammerweg en de Raakeindsekerkweg. In Rijen zaaiden we delen van de Korte Rekken, Schorsstraat en Flaassendijk in. In Molenschot hoek Kapelstraat/Groenstraat en Broekstraat/Lijndonk. De NLGR dacht mee over geschikte locaties.

Nestkastjes nu al schoonmaken

Ook de NLGR (Natuur- en Landschapsvereniging Gilze Rijen) helpt mee de overlast door de eikenprocessierups tegen te gaan. De vereniging heeft het afgelopen jaar ruim 500 nestkastjes voor mezen en de boomklevers opgehangen. Dit zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De vereniging heeft deze kastjes de afgelopen weken schoongemaakt voor een nieuw nestje in het voorjaar. Hebt u zelf ook nestkastjes in de tuin? Maak deze dan nu al schoon.