Wel of niet hout stoken?

Afbeelding met hout, vuur

We krijgen regelmatig meldingen van overlast door het stoken van houtkachels of open haarden. Voor het stoken met een houtkachel bestaat wetgeving en zijn er zaken waar u op moet letten.

  • Stook geen bewerkt hout of materialen die niet bedoeld zijn voor een houtkachel, zoals geverfd of ge├»mpregneerd hout of alle andere denkbare materialen die niet in de kachel thuis horen.

Dit is slecht voor de volksgezondheid en het milieu.

  • Stookt u vanuit een aanbouw of een overkapping aan of achter uw woning, dan moet de hoogte van uw uitmondingspijp voldoen aan het landelijke bouwbesluit. Dit betekent dat de hoogte van uw kachelpijp wettelijk is vastgelegd. Dit voorkomt het blijven hangen van rook in de directe omgeving. Dat kan namelijk voor veel geur- en stankoverlast zorgen. U moet zich houden aan deze wetgeving.

Stookalert van het RIVM

Het RIVM heeft een webpagina waar u kunt zien of zij een stookalert hebben afgegeven vanwege ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit. Zij roepen mensen dan op geen hout te stoken. U kunt zich hier aanmelden als u een automatisch bericht wil ontvangen als er een stookalert geldt.