Geldfit introduceert nieuw platform voor jongeren

Onze gemeente werkt samen met Geldfit. Geldfit introduceert tijdens de week van het geld, een nieuw platform voor jongeren. Op Geldfit.nl/jongeren ontdekken zij hoe ze weer grip krijgen op hun geld. Ruim één op de vijf jongeren loopt achter met betalen, terwijl ze ook vaak geld mislopen. Ze vergeten bijvoorbeeld belastingaangifte te doen of zorgtoeslag aan te vragen. Het gaat soms om meer dan €100 per maand. Ook de hulplijn 0800-8115 merkt dat jongeren vaak niet op de hoogte zijn van bepaalde regelingen en rondlopen met vragen.

Op Geldfit.nl/jongeren vinden jongeren artikelen en een test over geld(zaken). De artikelen gaan bijvoorbeeld over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar bent, belastingaangifte doen, verzekeringen afsluiten, bijbanen, studiefinanciering en bespaartips. Er staat ook een team klaar die via de telefoon of chat met jongeren mee kan denken als ze vragen of zorgen hebben over geld. Onze gemeente is aangesloten is bij Geldfit. Hierdoor brengt Geldfit als dat nodig is, direct in contact met passende hulp in de buurt.

Vragen onder jongeren over geldzaken

Frederieke Kokol van Geldfit vertelt: “Jongeren hebben bijvoorbeeld vragen over het terugvragen van belasting en over welke rechten en plichten ze hebben als ze werken naast hun studie. Ook spreken we jongeren die door (gok- of game)verslavingen in de financiële problemen zijn gekomen. Daarnaast speelt studieschuld ook een grote rol onder jongeren. Ze weten meestal niet dat er mogelijkheden zijn om de aflossing tijdelijk stop te zetten als ze geen (of weinig) inkomen hebben. Jongeren die vragen hebben over geld(zaken) helpen wij graag verder via de telefoon of de chat.”

Jongeren lopen geld mis

Uit allerlei onderzoeken van onder andere het Nibud blijkt dat veel jongeren geld mislopen. Zo vergeet ruim één op de vier jongeren zorgtoeslag aan te vragen en twee derde van de mbo-studenten doet geen belastingaangifte. Ook lopen veel jongeren achter met betalen of ervaren ze stress over geld. Frederieke: “Met de lancering van dit jongerenplatform op Geldfit.nl/jongeren hopen we dat jongeren meer grip krijgen op hun geld. Geldzaken zijn soms best ingewikkeld, maar er is altijd wel iemand die met je mee kan denken. Het zou mooi zijn als jongeren daar gebruik van weten te maken.”

Week van het geld

Deze week is de Week van het Geld, een initiatief van Wijzer in geldzaken. Dit jaar is het thema ‘Van Doekoe tot Digi’ en gaat over de toenemende digitalisering van geld, zoals contactloos betalen, internetbankieren, digitale betaalverzoeken en online beleggen. Door kinderen en jongeren al tijdig te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd.