Beschadigd kunstwerk op Raadhuisplein was geen kwade opzet

Foto van kunstwerk

Vrijdagavond werd Rijen opgeschrikt door het bericht dat het kunstwerk Endlessness IV, van beeldend kunstenaar Adriaan Seelen, onherstelbaar is beschadigd. Vandalisme was het eerste waaraan gedacht werd, of misschien wel een kunsthater. Dit was allemaal niet het geval. Uiteindelijk was het een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Winnaar

Het kunstwerk van Seelen werd in juli 2021 gekozen als winnaar van de verkiezing ‘Elk jaar een nieuw kunstwerk in de gemeente’. En het zou een jaar lang op de wisselsokkel staan. Jammer genoeg heeft het niet zo lang mogen duren. Vrijdagavond is door een ongelukkige samenloop van omstandigheden het kunstwerk omgevallen en onherstelbaar beschadigd.

Groep jongeren

Een groepje jongeren had namelijk een pizzadoos boven op het kunstwerk gelegd. Toen één van de personen uit deze groep de doos er weer af wilde pakken, viel het kunstwerk om. De betrokken personen hebben toen meteen zelf de politie gebeld. Deze adviseerde hen om na het weekend, via de gemeente, contact op te nemen met stichting Kunstweek. Dit is de organisatie achter het project. Vanmorgen heeft het groepje jongeren contact opgenomen en hun verhaal verteld.

Opvolger

Het kunstwerk kan helaas op korte tijd niet worden vervangen. Toch blijft de wisselsokkel niet lang leeg. De verkiezing voor de opvolger van Seelen’s kunstwerk was al in volle gang. Deze wordt naar verwachting midden juli bekend gemaakt. De bekendmaking vindt plaats op een nieuwe plek in de gemeente: park ’t Mollebos in Gilze. Inwoners van Gilze en Rijen kunnen nog tot en met 24 april stemmen op hun favoriete kunstwerk via https://kunstindegemeente.nl.