Overlast eikenprocessierups: wat kunt u doen?

foto rupsen

Rond deze periode vervellen de eikenprocessierupsen voor de derde keer. Dat is het moment waarop de rups brandharen verliest die jeuk veroorzaakt. Door het warme weer van de afgelopen tijd is dat eerder dan normaal. Ervaart u ernstige overlast meld dit dan via de BuitenBeterapp, doe dan een melding of bel ons via telefoonnummer 14 0161. We kijken dan wat we voor u kunnen doen.

Wat gebeurt er na uw melding?

Een van onze medewerkers komt kijken of wij iets kunnen doen aan de overlast. We verwijderen niet alle nesten, maar stellen prioriteiten en pakken de ergste plekken met de meeste overlast aan. Drukbezochte plaatsen zoals scholen en kinderdagverblijven krijgen voorrang. U hoeft nesten waar geen overlast van is niet te melden. Is de rups aanwezig op privégrond; schakel dan zelf de bestrijdingsdienst in.

Wat doen wij aan bestrijding?

Wij bestrijden vooral preventief. We spuiten met een biologisch bestrijdingsmiddel, maar veel minder dan vorig jaar. Hier ziet u waar wij spuiten. Daarnaast proberen we via afwisseling in beplanting en het ophangen van nestkastjes meer natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken.

Meer informatie

Op www.rupsen.info heeft de GGD handige informatie gezet over met name de gezondheidsklachten die de eikenprocessierups kan veroorzaken. Zijn de haren op uw huid gekomen? Die kunt u het best verwijderen met plakband en daarna en spoelen met water. Als u al jeuk heeft, helpt zalf of crème met menthol en aloë vera. Blijf daarnaast zelf ook alert.