Winnaar Kunst in de gemeente 2022 bekend

Foto kunst in de gemeente

In het Mollebos in Gilze komt het kunstwerk ‘Zuil van Noach’ van Kunstenaarscollectief Heren4. Een zuil met naast mensen ook dieren als medebewoners van onze gemeente. Inwoners konden stemmen op 5 kunstwerken. Het was een spannende verkiezing waarbij inwoners 976 hun stem uitbrachten en de vakjury evenveel stemmen mocht verdelen. Met de Zuil van Noach komt in Gilze en Rijen weer een verrassend en nieuw kunstwerk van een regionale kunstenaar dat op unieke wijze is gekozen.

Liefdevol koesteren

Maarten Fleuren van Heren4: “Geweldig nieuws! We zijn erg enthousiast. U moet weten dat we vlak voor de sluitingsdatum ons oorspronkelijke plan nog hebben gewijzigd, omdat in het openluchtmuseum te Arnhem plotseling een vergelijkbaar ontwerp werd gerealiseerd. Met al onze creativiteit hebben we toen ons eerste idee omgegooid, zonder de inhoud te verloochenen. We denken dat het hierdoor zelfs een sterker beeld is geworden. Enthousiast zijn we meteen aan de slag gegaan met de uitvoering, zonder de uitslag af te wachten. Dat het resultaat straks ook daadwerkelijk getoond mag worden in Gilze doet ons deugd. We hopen dat de omwonenden van het beeld genieten en het een jaar lang liefdevol zullen koesteren.”

Nieuwsgierig? Bekijk in het filmpje de kunstenaars aan het werk.

De Zuil van Noach

Maarten Fleuren over het beeld: “Was ‘Vol´ ook echt vol, die ark? Er is op onze rondtollende bol bovendien nogal wat gebeurd de afgelopen millennia. Wij vinden dat de bootlading uit de oudheid om een hedendaagse aanvulling vraagt. Een hernieuwde ode aan de ondermaanse faunarijkdom. Niet uitputtend. Speciaal toebedacht aan de burgers rondom ‘t Mollebos in Gilze. Wij, van Heren4, hebben het plan opgevat om deze toevoeging te vieren op een forse zuil met fraaie piek.”

Materiaal en uitvoering

“We bekleden een 2,5 meter hoge zuil van Ø 30 cm spiraalsgewijs met kwartronde tegels. Die tegels zijn van roodbakkende klei met hoog-reliëf-afbeeldingen van allerlei mensen en dieren. Door de schuine ritmische verspringing ontstaat een spannend visueel fractaleffect: een verschijnsel dat in de natuur voortdurend terugkomt. Boven op de zuil zetten we als kers op de taart een mooie zilverkleurige bekroning van aluminium. Hoe die precies gaat worden is ook voor ons nog een verrassing: wordt het een zeilboot, vliegtuig of ruimteschip?”

Verbindende kunst

Kunst in de Gemeente is een initiatief van Stichting Kunstweek. Voor dit project werken zij samen met Cultuurplaats. Stichting Kunstweek wil met dit project lokale kunstenaars en kunstliefhebbers met elkaar verbinden. Lees meer op kunstindegemeente.nl/gemeenten/gilze-en-rijen.