Samen voor een veilig buitengebied

Afbeelding met buiten, gebouw, grond, huis

Bedrijfsfotografie Brabant

Op donderdag 7 juli voerden we samen met de politie controles uit op ongeveer 100 adressen in het buitengebied van Gilze en Rijen. Tijdens deze controles gingen medewerkers van de gemeente en de politie in gesprek met inwoners en ondernemers over eventuele risico’s in het buitengebied, zoals inbraken of diefstallen. Bewoners en bedrijven kregen tips om hun eigendommen beter te beschermen.

Ook maakten we pandeigenaren in het buitengebied ervan bewust dat zij als ze ruimten verhuren, kwetsbaar zijn voor louche huurders met criminele activiteiten. Hoe kun je een nieuwe huurder het beste laten screenen? Wat als je als eigenaar een bestaande huurder niet vertrouwt? Waar kun je terecht met je melding? Onder meer deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens de gesprekken.

Burgemeester Alssema bezocht ook een aantal adressen en ging in gesprek met de bewoners. “We weten dat criminelen regelmatig boerenbedrijven benaderen. Deze bedrijven hebben natuurlijk veel plek. Soms komen de criminelen met een smoesje, dat ze bijvoorbeeld opslagruimte zoeken voor  meubels. Soms geven ze wel duidelijk aan wat de intenties zijn en beloven ze grote geldbedragen. Vaak gaat het dan over het opzetten van een hennepkwekerij of drugslab of opslag van illegale goederen. Als ze u eenmaal in hun greep hebben, zijn de gevolgen niet te overzien.”

De komende tijd voeren we vaker zulke controles in ons buitengebied . Zo zorgen we samen voor een buitengebied waar veilig wonen, recreëren en ondernemen de standaard is.

Melden helpt!

Weet of vermoedt u dat er ergens criminele activiteiten spelen? Of wilt u een melding maken van bijvoorbeeld dat verdachte busje dat u al een paar keer gezien heeft? Blijf er dan niet mee lopen, maar meld het bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of bij de gemeente via telefoonnummer 14 0161 of emailadres veiligheid@abg.nl.

Wilt u liever anoniem melden?

Neemt u dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer0800-7000. Online kunt ook een anonieme melding maken via de website van Meld Misdaad Anoniem: meldmisdaadanoniem.nl/melden/

Deze onafhankelijke meldlijn stuurt de meldingen daarna anoniem door naar de gemeente en politie. U kunt erop vertrouwen dat wij gedegen onderzoek doen naar aanleiding van dergelijke meldingen.

Meldbox Veiligheid

We hebben een Meldbox waarin inwoners via filmpjes kunnen zien op welke manieren zij problemen in de openbare ruimte kunnen melden bij ons. Via de brievenbus in de Meldbox kunt u meldingen ook anoniem doen. De Meldbox staat tot maandag 18 juli op de kruising Lijndonk / Broekstraat in Molenschot. Daarna gaat hij weer naar een andere locatie in de gemeente.