Kom kijken naar gekozen kunstwerk ‘De zuil van Noach’

Afgelopen vrijdag onthulde wethouder Marielle Doremalen het nieuwe kunstwerk ‘De zuil van Noach’. Dat deed ze samen met de kunstenaars van kunstenaarscollectief Heren 4. De zuil van Noach werd in het voorjaar gekozen, na een spannende verkiezing door inwoners en een jury van onze gemeente. Het beeld is een jaar te zien op de sokkel in ’t Mollebos in Gilze. Hierna neemt een ander, ook weer gekozen kunstwerk, de plaats van ‘De zuil van Noach ’in.

Inwoners maken de keuze voor kunst

Het kunstwerk is de winnaar van het project Kunst in de gemeente – Gilze en Rijen. Dit is een initiatief van Stichting Kunstweek. Elk jaar maakt een andere kunstenaar kans om 3.000 euro te winnen en een jaar het kunstwerk te laten zien. Uniek aan dit project is ook dat de inwoners van onze gemeente kunnen stemmen. Dit jaar was het vierde jaar en er waren 976 stemmers.

Wethouder Marielle Doremalen: “Prachtig dat onze inwoners met dit project zelf invloed hebben op het kunstwerk dat het komend jaar te zien is in Gilze. Voor de kunstenaars is het een mooie kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Win-win dus!”

Het verhaal van Zuil van Noach

Kunstenaar Maarten Fleuren over het beeld: “Was ‘vol´ ook echt vol, die ark? Er is op onze rondtollende bol bovendien nogal wat gebeurd de afgelopen millennia. Wij menen dat de bootlading uit de oudheid om een hedendaagse aanvulling vraagt. Een hernieuwde ode aan de ondermaanse faunarijkdom zogezegd. Niet uitputtend. Speciaal toebedacht aan de burgers rondom ‘t Mollebos in Gilze. Wij, van Heren4, hebben het plan opgevat om deze toevoeging te vieren op een forse zuil met fraaie piek.”

Hoe ziet de Zuil van Noach eruit?

“Een 2,5 meter hoge zuil met een doorsnede van 30 centimeter wordt spiraalsgewijs bekleed met kwartronde tegels van roodbakkende klei. En met hoog-reliëf-afbeeldingen van allerlei mensen en dieren. Door de schuine ritmische verspringing ontstaat een spannend visueel effect, een verschijnsel dat in de natuur voortdurend terugkomt. Boven op de zuil, hebben we als kers op de taart een mooie zilverkleurige bekroning van aluminium gezet.“