Gemeenten en Staatsbosbeheer maken afspraken over beheer populaire fietsallee

Fietsers rijden nog jaren goed en comfortabel over de populaire fietsallee. De gemeenten Alphen-Chaam en Gilze en Rijen zorgen voor het beheer, zoals het snoeien van de bomen. Dat hebben we afgesproken met Staatsbosbeheer. Ook zijn afspraken gemaakt over het beheer, onderhoud en weghalen van fietspaden op de Strijbeekse Heide en in de Chaamse en Ulvenhoutse Bossen. De afspraken zijn voor 40 jaar gemaakt.

Complimenten over de fietsallee

De fietsallee is een breed fietspad van asfalt, is 15 kilometer lang en verbindt Alphen, Ulvenhout, Chaam en Gilze met elkaar. “We krijgen veel complimenten over de fietsallee. De afspraken zorgen ervoor dat de fietsallee tot in lengte van jaren een verkeersveilige, aantrekkelijke, comfortabele en brede fietsverbinding blijft.” vertelt wethouder Frank van Raak (gemeente Alphen-Chaam).

Gemeenten onderhouden

De gemeenten Alphen-Chaam en Gilze en Rijen onderhouden de fietspaden binnen de eigen gemeentegrenzen. Daar valt onder: de verhardingen, beplanting en bermen van één meter breed aan beide kanten van het fietspad. Ook onderhouden de beide gemeenten verkeers- en informatieborden en de toegang tot bankjes en picknickbanken.

Natuurlijke omgeving behouden en versterken

De gemeente Gilze en Rijen neemt ook de zorg voor de Eiken Mik op zich, een herkenbare boom die al eeuwen oud is en aan de fietsallee staat. Wethouder Corné Machielsen (gemeente Gilze en Rijen): “we passen het onderhoud aan, aan de natuurlijke omgeving. Dat willen we behouden en versterken. Zo worden de bermen ecologisch gemaaid en behouden we de natuurlijke vegetatie.” Voor het bosonderhoud gaat Staatsbosbeheer, als het kan, niet op de verharde fietspaden om schade te voorkomen.

Terug naar de natuur

Door de komst van de fietsallee kunt u niet meer fietsen op de paden die er al waren. Beide gemeenten verwijderen de paden. Dit duurt een aantal jaren. Dat geldt ook voor een oud fietspad op de Strijbeekse Heide. “Deze oude fietspaden geven we zo terug aan de natuur. Wat blijft is een bospad voor wandelaars”, legt Johan van den Hout van Staatsbosbeheer uit.

Fietsallee en omgeving verkennen

De aanleg van de fietsallee is mogelijk gemaakt door de gemeente Alphen-Chaam, Gilze en Rijen, Staatsbosbeheer, de Provincie Noord Brabant en Landstad de Baronie. Een tip voor iedereen die de fietsallee en de directe omgeving wil verkennen: Toerisme De Baronie maakte op en langs de fietsallee een fietsroute van 45 kilometer. Voor meer informatie: toerismedebaronie.nl/de-fietsallee.