Boomplant seizoen

Het boomplantseizoen gaat weer van start. In de periode van november tot februari planten we altijd bomen. De omstandigheden lenen zich om nieuw groen aan te planten. We voeren nu onderhoud uit aan onze bomen, zo snoeien we nu. We houden onze bomen op deze manier gezond en stevig. Zo kunnen we in het voorjaar weer genieten van al het groeiende groen. Heeft u ook plannen om een boom te planten? Hieronder vindt u tips om dat te doen.

1. Plant de boom snel mogelijk na aanschaf

Heeft u bomen en/of struiken opgehaald? Plant ze nog dezelfde dag.

2. Kies een geschikte plantplaats

Kies een plantplaats uit in uw tuin waar de boom voldoende ruimte heeft om uit te groeien.

3. Maak het plantgat groot genoeg

Zorg ervoor dat het plantgat dat u uitgraaft groot genoeg is. Dan krijgen de wortels genoeg ruimte

4. Plant de boom niet te diep

Maak het plantgat niet te diep. De wortelhals dient net boven de grond te zitten.

5. Druk de grond niet te hard aan

Schud de boom licht op en neer als u de plantput opvult met aarde. De losse grond spreidt zich dan goed tussen de wortels en er ontstaan geen grote luchtholtes. Is het plantgat opgevuld? Druk de grond dan aan. Stamp niet te hard op de aarde. Anders verdicht de bodem te sterk. Dat bemoeilijkt wortelgroei.

6. Geef regelmatig water

Geef de boom na het planten regelmatig water. Zeker in droge periodes. Tekort aan water is één van de hoofdoorzaken van het afsterven van jonge bomen en struiken.

9. Plaats boompalen ter verankering

Zet de boom met boompalen stevig in de grond. Laat dit staan tot de wortels voldoende vastgegroeid zijn in de bomen. Gebruik hiervoor één tot drie korte boompalen (60 centimeter boven de grond). Plaats de bomen 30 centimeter van de stam. Gebruik voor het aanbinden van de boom aan de boompalen rubber- of kokosband. Bind de boom voldoende stevig aan de paal, zodat de stam van de boom niet beweegt.