Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Nieuwe jeugdgemeenteraad geïnstalleerd en jeugdburgemeester gekozen

12 oktober 2017

Foto: Fotodesign Peggy

We hebben een nieuwe jeugdgemeenteraad! Wethouder Aletta van der Veen installeerde woensdag 11 oktober de nieuw gekozen leden van deze raad. Leerlingen van alle basisscholen in de gemeente hebben uit hun midden deze nieuwe raadsleden gekozen.

Marijn van Gool nieuwe jeugdburgemeester!

Marijn van Gool is gekozen tot jeugdburgemeester. Marijn zit in groep 8 van basisschool Vijf Eiken in Rijen. Nadat de nieuwe jeugdgemeenteraad was geïnstalleerd, hebben de jeugdraadsleden direct dit belangrijke besluit genomen. Marijn presenteerde zich met een speech. Ook Darwin Goossens van basisschool De Kring deed dat. Hij is benoemd tot loco-jeugdburgemeester.

De jeugdgemeenteraad bestaat uit leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. Van elke school in Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen hebben enkele kinderen zitting in de raad. Ook neemt één leerling deel die in de gemeente woont, maar buiten de gemeente onderwijs volgt.

De samenstelling van de jeugdgemeenteraad is als volgt:

  • Burgemeester van Mierloschool : Milan van Roozendaal (groep 8) 
  • De Kring: Darwin Gorissen en Timo Arts (groep (8) en Faroeq Aanannaz en Mats Mintjes (groep 7) 
  • De Brakken: Marijne Houthooft (groep 8) en Sophie Aertse (groep 7)
  • De Vijf Eiken: Cas van Den Bulk en Jayden Wilbrink (groep 7) en Marijn van Gool (groep 8)
  • St. Jozef: Nida Beyaztas (groep 8) , Evla Gülnar en Nowa Offringa (groep 7)
  • De Bolster: Lara van den Boogaart en Brendan Clemens (groep 7) 
  • De Wildschut: Eyob Leul-Gebreab en Meyke Terpstra (groep 7)
  • St. Anna: Jelte Bink  en Jaymie de Bruyn (groep 8), Bram Sleiffer, Isa Esseling en Tijmen Aarts (groep 7) 
  • De drie musketiers:  Julian Zimmerman en Vigo Linnenbank (groep 8)
  • Montesorrischool Breda: Jasper Jansen (groep 8)

 

Belangrijke rol

Het doel van de jeugdgemeenteraad is de betrokkenheid van de kinderen bij het lokale bestuur te vergroten. De kinderen leren zo op een speelse manier over de gemeentelijke organisatie en de bestuurlijke taken. Maar er is meer, de jeugdgemeenteraad is voor de gemeenteraad ook een klankbord. De kinderen van de basisscholen weten precies wat er in hun omgeving speelt en de jeugdgemeenteraad kan een belangrijke rol spelen bij de besluiten die de gemeenteraad uiteindelijk neemt.

Jaarplan

De jeugdgemeenteraad begint met een nieuw jaarplan op te stellen. Daarin geeft de raad ideeën en adviezen om de gemeente veiliger, gezelliger, schoner en gezonder te maken voor de jeugd. Jongerencentrum A16/Contour De Twern ondersteunt de jeugdleden één keer in de twee weken bij het vormgeven en uitvoeren van hun ideeën. Daarnaast vergadert de jeugdgemeenteraad vier keer per jaar (op woensdagmiddag) in de raadzaal.

Verkiezingen

Ieder nieuw schooljaar houden de scholen verkiezingen voor de jeugdgemeenteraad. Een deel van de leden van schooljaar 2016/2017 - die van groep 8 - is nu naar het voorgezet onderwijs gegaan. De kinderen uit groep 7 zitten intussen in groep 8. Daarom zijn de verkiezingen voor de nieuwe jeugdgemeenteraad alleen in groep 7 gehouden.