Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Wethouder Ariane Zwarts ondertekent unieke Green Deal gezondheidssector

05 december 2017

De Green Deal gezondheidssector Regio Hart van Brabant is een afspraak tussen 13 zorginstellingen, 9 gemeentes, de Omgevingsdienst Midden- en West Brabant, de BOM en de stichtingen Stimular en MOED. De deal heeft als doel dat zorginstellingen binnen drie jaar een aanzienlijke verduurzaming van de bedrijfsprocessen realiseren. De Green Deal is vanuit gemeente Gilze en Rijen door wethouder Ariane Zwarts ondertekend.

Unieke deal

Uniek aan deze Green Deal is dat de gemeente Gilze en Rijen, samen met de twee zorginstellingen St. Franciscus en Maasduinen uit de gemeente, de verduurzaming inzet. Het is een enorme kans op het gebied van C02 reductie en energiebesparing voor de gemeente. Naast de gemeentelijke samenwerking, is er ook op regionale schaal de samenwerking aangegaan om te verduurzamen. Zorginstellingen gaan gezamenlijk plannen maken en uitvoeren en ze onderzoeken mogelijkheden om samen duurzaam in te kopen. De samenwerking beperkt zich niet alleen tot de zorginstellingen. Zo komt er een stimuleringsprogramma waarbij de omgevingsdienst naast de zorginstelling gaat staan om ze te helpen verduurzamen. Qua milieuhandhaving doet de gemeente dus een stapje terug en gaat in plaats van met de ‘stok’ aan de slag met de ‘wortel’. De samenwerking is ook uitgebreid met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) als financieringspartij voor grote investeringen in bijvoorbeeld het verduurzamen van het vastgoed.

Doel: verduurzamen

Het doel van de Green Deal is dat de zorginstellingen na drie jaar minimaal aan certificaat brons van de milieuthermometer voldoen. De milieuthermometer strekt zich uit over 17 duurzaamheidsthema’s waaronder energie, water, catering, afval en duurzame inkoop. Voor elke organisatie betekent dit iets anders, maar gemiddeld is er bijvoorbeeld 25% energiebesparing mogelijk.

Een gemiddelde zorginstelling verspilt 30% tot 50 % van het eten en daarmee dus ook 30% tot 50% van de inkoopsom van maaltijden. Dit kan tot ongeveer 10% worden teruggedrongen. Het geld dat zo overblijft is een directe kostenbesparing en kan (deels) ingezet worden om de kwaliteit van maaltijden te verbeteren.

De volgende partijen hebben de Green Deal ondertekend:

  • De Gezondheidssector; Thebe, ETZ, Libra Revalidatie & Audiologie, Schakelring, Het Laar, Amarant Groep, RIBW Brabant, Prisma, Kompaan en de Bocht, Maasduinen, St. Franciscus, Maria Oord en GGZ Breburg.
  • De Gemeenten; Gilze en Rijen, Oisterwijk, Waalwijk, Loon op Zand, Hilvarenbeek, Dongen, Heusden, Goirle en Tilburg.
  • De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant.
  • Het Milieuplatform Zorgsector.
  • Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM).
  • Stichting MOED (Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie & Duurzaamheid).