Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Opschoondag

26 maart 2018

Afgelopen zaterdag vond de landelijke Opschoondag plaats. Precies dertig buurtverenigingen in de gemeente Gilze en Rijen deden mee aan de landelijke Opschoondag. Zij gingen aan de slag met het opruimen van zwerfafval, het wieden van onkruid en het schoonmaken van straatmeubilair, zoals bankjes en speeltoestellen. Naast veel zwerfafval, wel tien zakken of meer per buurt, werd er ook groenafval opgehaald, dat met het wieden van onkruid was verzameld.

KBS St. Jozef

Op KBS St. Jozef staken ze op vrijdag 23 maart al de handen uit de mouwen. De jongste leerlingen keken naar een ‘Opruimshow’. Hierin leerde boegbeeld Ronald McDonald de kinderen wat ze zelf kunnen doen tegen rondslingerende rommel. De oudere leerlingen kregen les over de ‘plastic soep’. Dat zijn ‘eilanden van zwerfafval’, die in de oceanen drijven. Daarna gingen de kinderen zelf zwerfafval opruimen. Wethouder Aletta van der Veen was aanwezig om de kinderen een hart onder de riem te steken.

Samen

De gemeente stelde opruimmaterialen, zoals prikkers en vuilniszakken, ter beschikking. Ook zorgde de gemeente voor de afvoer van het verzamelde afval. En natuurlijk was er een smakelijke beloning voor iedereen die had meegeholpen. De gemeente heeft tijdens de landelijke Opschoondag nauw samengewerkt met Woonstichting Leystromen.

Stichting

De landelijke Opschoondag is een initiatief van de Stichting Nederland Schoon. Deze stichting heeft als doel Nederland schoner te maken door het voorkomen én bestrijden van zwerfafval. In een schone omgeving voelen mensen zich gelukkiger en veiliger. En natuurlijk is schoon beter voor het milieu.