Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Grote rampenoefening in gemeente Gilze en Rijen

16 mei 2018

Op woensdagmiddag 16 mei 2018 organiseert de gemeente Gilze en Rijen samen met de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) een grootschalige rampenoefening. Het ‘Defensie Helikopter Commando’ van de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) zijn de andere samenwerkingspartners tijdens de oefening.

Waarom een grote rampenoefening?

De samenwerkingspartners organiseren de oefening om iedereen scherp te houden in zijn of haar rol tijdens een ramp. Ondanks alle voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen kan er onverhoopt iets mis gaan. Daar moeten de hulpverlenende instanties en samenwerkingspartners altijd op voorbereid zijn.

Wat merk ik als inwoner van de rampenoefening?

Ter ondersteuning van de oefening rijdt er op 16 mei in de gemeente een grote groep hulpverleners met voertuigen van en naar de zogenaamde ‘ramplocatie’. De voertuigen rijden zonder alarmlichten en -geluiden. Om de oefening op locatie zo realistisch mogelijk te laten verlopen, zijn lampen zichtbaar die vuur nabootsen. Op de oefenlocatie wordt ook ‘niet-giftige neprook’ gebruikt. De organisatoren van de rampenoefening streven ernaar om eventuele overlast voor u als inwoner zoveel mogelijk te beperken.