Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Nieuwe jeugdgemeenteraad geïnstalleerd en jeugdburgemeester gekozen

25 oktober 2018

Wethouder Aletta van der Veen installeerde woensdag 24 oktober de nieuwe leden van de jeugdgemeenteraad. Leerlingen van alle basisscholen in de gemeente hebben uit hun midden deze nieuwe leden gekozen.

Yente nieuwe jeugdburgemeester!

Yente is gekozen tot jeugdburgemeester. Yente zit in groep 7 van basisschool De Vijf Eiken in Rijen. Er waren maar liefst zes kandidaten voor het jeugdburgemeesterschap.

De jeugdgemeenteraad bestaat uit leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. Van elke school in Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen zitten er kinderen in de raad. Ook zit er één leerling in die in de gemeente woont, maar buiten de gemeente naar school gaat.

In de jeugdgemeenteraad zitten nu:

  • De Bolster: Brendan (groep 8) en Marijn, Isabella en Maud (groep 7)
  • De Wildschut:  Eyob en Meyke (groep 8) en Rodey (groep 7)
  • St. Anna: Nikki, Esmee en Bjorn (groep 7)
  • De Drie Musketiers: Lieke, Dirk, Tijl en Frederique (groep 7)
  • De Kring: Faroeq en Mike (groep 8), Salahdin en Emma (groep 7)
  • De Brakken: Sophie (groep 8), Amber en Jasper (groep 7)
  • De Vijf Eiken: Cas (groep 8), Yente en Evianne (groep 7)
  • St. Jozefschool: Nowa en Evla (groep 8), Maud en Jens (groep 7)
  • J.J. Anspachschool: Niels (groep 8)

Belangrijke rol

Met een jeugdgemeenteraad willen we de kinderen betrekken bij het lokale bestuur. De kinderen leren zo op een speelse manier over de gemeentelijke organisatie en de bestuurlijke taken. Maar er is meer; de jeugdgemeenteraad is voor de gemeenteraad ook een klankbord. De kinderen van de basisscholen weten precies wat er in hun omgeving speelt en de jeugdgemeenteraad kan een belangrijke rol spelen bij de besluiten die de gemeenteraad uiteindelijk neemt.

Jaarplan

Komend jaar gaat de jeugdgemeenteraad zich onder andere bezig houden met kinderarmoede, een speeltuincheck en jeugdburgerschouw. Ook organiseren de kinderen een middag voor ouderen.

Jongerencentrum A16/Contour De Twern ondersteunt de jeugdleden bij het uitvoeren van hun ideeën.

Verkiezingen

Ieder nieuw schooljaar houden de scholen verkiezingen voor de jeugdgemeenteraad. Een deel van de leden van schooljaar 2017/2018 - die van groep 8 - is nu naar het voorgezet onderwijs gegaan. De kinderen uit groep 7 zitten intussen in groep 8. Daarom zijn de verkiezingen voor de nieuwe jeugdgemeenteraad alleen in groep 7 gehouden.