Wat een troep

28 februari 2019

Dat is de naam van het project van basisschool St. Jozef in Rijen. Drie weken besteedt de school aandacht aan de thema’s zwerfafval, plastic en afvalscheiding. En afgelopen vrijdag was er een speciaal programma. We zagen ruim 300 leergierige en enthousiaste gezichten bij het actieve programma.

Wethouder op de vuilniswagen

Schooldirecteur Diepstraten en de leerlingen ontvingen in de ochtend wethouder Zwarts. Zij ging met de jongste leerlingen mee op ‘excursie’ naar de vuilniswagen op het Burgemeester Sweensplein. Ook sloot ze aan bij de kinderen uit de groepen 5, 7 en 8. Zij volgden gastlessen en workshops. Recyclen; hoe doe je dat en wat kan een oplossing zijn voor de plastic soep?. En hoe giftig zijn lege batterijen eigenlijk? Aan het einde van de ochtend pakten de jongsten een afvalknijpertje om het zwerfafval in de buurt op te ruimen. In de middag trokken de oudere leerlingen hesjes en handschoenen aan. Ze maakten een grote ronde van het station tot aan de Boodschap en van de Speelwei tot aan het winkelcentrum.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Met deze opschoonactie nam de basisschool alvast een voorschot op de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart. En de projectweken sluiten perfect aan bij Schoon Belonen*.

Wat heb je geleerd?

De afsluiting van de drie leerzame weken is op donderdag 28 februari. Dan mogen, aan het einde van de middag, alle (groot)ouders, verzorgers, buurmannen en tantes komen kijken naar alle projecten. En van de leerlingen horen wat ze leerden.

 

*De projectweken bij de Jozefschool vallen onder de paraplu 'Schoon Belonen'. De gemeente Gilze en Rijen is een van de gemeenten die daaraan meedoet. Schoon Belonen is een programma binnen NederlandSchoon. Het programma is gericht op de aanpak van zwerfafval met een focus op educatie, gedragsverandering en bewustwording.