Maquette 75 jaar vrijheid vanaf vliegbasis op reis

30 augustus 2019

Donderdag 29 augustus ontving burgemeester Jan Boelhouwer de maquette ‘mannen in gestreepte kleding’ uit handen van Commandant Defensie Helikopter Commando Robert Adang. De maquette vertelt een verhaal uit Gilze en Rijen. Een waargebeurd verhaal van 75 jaar geleden. Een verhaal dat niet vergeten mag worden. Daarom gaat de maquette op reis door de 4 kernen van de gemeente.

We staan stil bij onze vrijheid

De maquette van onze gemeente is een van de 75. Er zijn 75 verhalen uit Noord-Brabant die weergeven wat er 75 jaar geleden gebeurde. De verhalen zijn verbeeld in 75 maquettes. Ze heten STILLLEVENS *. Stil staan we bij de verhalen over de bezetting, mobilisatie, het verzet en de bevrijding. Het verhaal van Gilze en Rijen speelt zich af op de vliegbasis Gilze-Rijen. Daarom was de overhandiging op 29 augustus op de vliegbasis Gilze-Rijen. Het is het vertrekpunt van de reis die het STILLLEVEN gaat maken.

Het verhaal van Gilze en Rijen

Ontwerper Rocco Verdult was ook aanwezig bij de overhandiging van het STILLLEVEN van Gilze en Rijen. Hij vertelt waarom ‘specifiek dat moment’ uit het verhaal is verbeeld in het STILLLEVEN. De vliegbasis was 75 jaar geleden ook de plek van een werkkamp voor 150 gevangenen uit Kamp Vught. Het vliegveld is voor de geallieerden een belangrijk doelwit. Tijdens een bombardement op de vliegbasis zagen gevangenen hun kans schoon om te vluchten. Ze kruipen onder de beschadigde afrastering door en rennen de vrijheid tegemoet. In gestreepte kleding…

Wat is vrijheid?

Vrijheid tegemoet rennen. Hoe voelt dat? Kunnen we ons dat voorstellen in deze tijd?
Misschien niet, wel hebben we allemaal ons eigen beeld bij het thema vrijheid. En daarom gaat burgemeester Boelhouwer met u in gesprek. En hij neemt het STILLLEVEN mee. Hij gaat naar verzorgingshuizen en scholen bijvoorbeeld. Om met u te praten over wat vrijheid voor u betekent.

Maquette te zien op gemeentehuis

Wilt u het STILLLEVEN alvast zien? Vanaf maandagmiddag 2 september staat hij in de publiekshal van het gemeentehuis in Rijen. Kom kijken naar deze bijzondere en unieke verbeelding van ons verhaal. Een verhaal dat niet verloren mag gaan.

* ontwerper Rocco Verdult over de naam STILLLEVEN: “Het is een Still uit een leven van iemand (als een bevroren moment in een film), een fractie van een seconde die het verhaal vertelt, vandaar ook de titel STILLLEVEN."

Fotocredits: Bedrijfsfotografie Brabant