Nieuwe jeugdgemeenteraad geïnstalleerd en jeugdburgemeester gekozen

24 oktober 2019

Wethouder Aletta van der Veen installeerde woensdag 23 oktober de nieuw gekozen leden van de jeugdgemeenteraad. Leerlingen van de basisscholen in de gemeente hebben uit hun midden deze nieuwe leden gekozen. 

Bjorn Storm nieuwe jeugdburgemeester!

Bjorn Storm is gekozen tot jeugdburgemeester. Bjorn zit in groep 8 van basisschool St. Anna in Molenschot.  Er waren maar liefst vier kandidaten voor het jeugdburgemeesterschap.

De jeugdgemeenteraad bestaat uit leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. Van elke school in Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen nemen twee kinderen zitting in de raad.

De samenstelling van de jeugdgemeenteraad is als volgt:

De Wildschut: Tessa (groep 7)
St. Anna: Esmee en Bjorn (groep 8)
De Drie Musketiers: Tess en Jady (groep 7)
De Kring: Salah al Din en Emma (groep 8)
De Brakken: Amber (groep 8), Kate, Matthias en Luuk (groep 7)
De Vijf Eiken: Yente en Evianne (groep 8) en Kick (groep 7)
St. Jozefschool: Maud en Jens (groep 8), Liselotte en Hayleigh (groep 7)

Amber en Maud zijn locoburgemeester.

Wat is het doel van de jeugdgemeenteraad?

Het doel van de jeugdgemeenteraad is de betrokkenheid van de kinderen bij het lokale bestuur te vergroten. De kinderen leren zo op een speelse manier over de gemeentelijke organisatie en de bestuurlijke taken. Maar er is meer, de jeugdgemeenteraad is voor de gemeenteraad ook een klankbord. De kinderen van de basisscholen weten precies wat er in hun omgeving speelt. De jeugdgemeenteraad kan een belangrijke rol spelen bij de besluiten die de gemeenteraad uiteindelijk neemt.

Wat doet de jeugdgemeenteraad het komend jaar?

Komend jaar houdt de jeugdgemeenteraad zich onder andere bezig met duurzaamheid/milieu, zwerfafval, Democracity, koekjes bakken met ouderen.
Jongerencentrum A16/Contour De Twern ondersteunt de jeugdleden bij het uitvoeren van hun ideeën. 

Verkiezingen

Ieder nieuw schooljaar houden de scholen verkiezingen voor de jeugdgemeenteraad. Een deel van de leden van schooljaar 2019/2020 - die van groep 8 - is nu naar het voorgezet onderwijs gegaan. De kinderen uit groep 7 zitten intussen in groep 8. Daarom zijn de verkiezingen voor de nieuwe jeugdgemeenteraad alleen in groep 7 gehouden.