Onze slimme en duurzame verlichting is klaar voor de wintertijd

23 oktober 2019

In het weekend van 26 en 27 oktober gaat de wintertijd in. Onze straatverlichting brandt dan weer eerder en langer. Goed om te weten: we zijn overgeschakeld op ‘slimme’ en duurzame buitenverlichting. Dat is goed voor het milieu en bespaart kosten voor de gemeente. 

Openbare verlichting verduurzaamd

Het project is net afgerond. in totaal hebben we ruim 3.300 lampen vervangen door LED-verlichting. Tegelijkertijd hebben we ook ruim 1000 oude lantaarnpalen vervangen. Wethouder Ariane Zwarts (duurzaamheid): “Hiermee hebben we ongeveer 70% van onze openbare verlichting voorzien van energiezuinige LED-verlichting.” 

Slimme software

Ook zijn lantaarnpalen in onze gemeente van software voorzien. Hierdoor kunnen we de verlichting op afstand beheren en regelen. Zo krijgt de gemeente automatisch een melding als er iets kapot is. Met deze software kunnen we ook de verlichting op afstand dimmen. Dit zorgt voor de juiste verlichting op de juiste plaats en bespaart energie. 

Goed voorbeeld

Projecten van deze omvang komen niet vaak voor. Voor alle betrokken partijen, waaronder de gemeente, aannemer Heijmans en netwerkbeheerder Enexis, was dit een uniek project. “Doordat we een groot deel van de openbare verlichting hebben vervangen, is onze gemeente nu een voorbeeld in het verduurzamen van de openbare verlichting. En heeft onze gemeente de gestelde landelijke energiedoelstellingen van het energieakkoord op dit onderdeel al behaald.” aldus de wethouder duurzaamheid. 

Wat levert het op?

De LED-lampen in de lantaarnpalen verbruiken minder energie dan de oude lampen. Door met de software in de lantaarnpalen de verlichting gericht in te schakelen en te dimmen gaan we 50% minder energie verbruiken dan met de oude lantaarnpalen zonder software en LED-lampen.
LED-lampen gaan ook veel langer mee. Hierdoor moeten we minder vaak de lamp vervangen. Daarmee besparen we op onderhoud en verminderen we de CO2 uitstoot. 

Heeft u thuis ook al LED-verlichting?

Ook thuis kunt u energie besparen met LED-verlichting. Dit levert u een lagere energierekening op en u draagt bij aan een beter milieu. Kijk voor bespaartips op www.milieucentraal.nl.