Veel duurzame activiteiten tijdens ‘Week van de Duurzaamheid’

01 oktober 2019
De klimaatverandering is overal merkbaar. Denk maar aan afgelopen zomer toen Gilze en Rijen het 75-jaar oude hitterecord van de gemeente Warnsveld overnam. Geen record om te vieren, maar eentje die je wakker schudt. En ook al lijkt het alsof het tij niet te keren is, toch kunnen we met elkaar veel bereiken. Want in onze gemeente wonen ruim 26.000 inwoners die samen een flinke bijdrage kunnen leveren door bijvoorbeeld het verminderen van afval, meer groen in de tuin of het isoleren van hun huis.

 

Fiets mee, kom kijken en doe mee!

Gelukkig gebeurt er al veel in onze gemeente op het gebied van duurzaamheid. Zoveel dat we niet één dag, maar een hele ‘Week van de Duurzaamheid’ organiseren. Van 6 tot en met 13 oktober staat Gilze en Rijen daarom bol van leuke, leerzame en duurzame activiteiten. Zo fietsen we op 6 oktober met de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen, Energie Gilze Rijen en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie weer het fietsommetje ‘Duurzaamheid’. We komen dan langs bijzondere duurzame projecten in de gemeente.

Ontwerp een klimaatvriendelijke voortuin

Of denkt u er al een tijdje over om bijvoorbeeld die tegels uit uw voortuin te halen? U heeft nog de hele week om mee te doen aan de ontwerpwedstrijd voor de meest klimaatvriendelijke voortuin van Uw Huurdersraad en Leystromen.

Het eerste Kids Klimaat Festival

Woensdag 9 oktober dagen kinderen uit groep 7 en 8 elkaar uit tijdens het eerste echte Kids Klimaat Festival in Rijen, met supertoffe activiteiten en een echte fatboylounge. En…voor advies over het energiezuinig maken van uw eigen woning kunt u langskomen tijdens de twee informatieavonden over duurzamer wonen, op 9 oktober en 12 november. 

Clean up Gilze en Rijen

Op 8 oktober steken wij de handen uit de mouwen tijdens de Gilze en Rijen Clean-up. Alle bedrijven uit de gemeente hebben we uitgenodigd om in de lunchpauze samen met ons zwerfafval te ruimen.

Ledlampenactie met de Voedselbank

Tot slot organiseren wij samen met de Voedstelbank en LedAdvisor voor leden van de Voedselbank een speciale ledlampenactie. Het gebruik van ledlampen levert namelijk een forse besparing op de energierekening op. Een ledlamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Om die reden ontvangen leden van de Voedselbank op zaterdag 12 oktober eenmalig een tegoedbon van twintig euro voor de aanschaf van nieuwe ledlampen.

Het gemeentebestuur ontmoet u graag op één van de activiteiten. Dus fiets mee, kom kijken en doe mee! De Week van de Duurzaamheid komt tot stand met de inzet van diverse partners op het gebied van duurzaamheid. Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten.