Zo staan we stil bij 75 jaar vrijheid Gilze en Rijen

10 oktober 2019
De bezoekers waren er stil van. De beelden, de woorden, de emotie. Kunt u zich voorstellen hoe het leven in onze gemeente er 75 jaar geleden uitzag? Afgelopen dinsdag- en woensdagavond vertoonde Heemkring Molenheide de aangrijpende documentaire ‘overleven in de schaduw van het vliegveld’. En er volgen nog meer activiteiten.

 

Veel belangstelling

De Boodschap zat op 8 oktober, en De Schakel op 9 oktober, helemaal vol. De documentaire maakte indruk. Een inwoner van Gilze zei: “ik wist niet dat het toen zo erg was in onze gemeente en welke gevolgen dit had.” Eenzelfde soort reactie hoorden we op beide avonden van meer bezoekers. Het liep storm met de kaartverkoop. Daarom organiseerde Heemkring Molenheide twee extra avonden. Die in Gilze is al uitverkocht, zoveel belangstelling is er. Er zijn nog kaarten voor de vertoning op woensdag 13 november in De Boodschap in Rijen (te koop bij de Bruna in Rijen).

Uniek bevrijdingsconcert op onze vliegbasis

Naast deze bijzondere vertoning staan we dit en volgend jaar vaker stil bij 75 jaar vrijheid. Zo is er op zaterdag 26 oktober een eenmalig bevrijdingsconcert op vliegbasis Gilze-Rijen. Een lokaal Bevrijdingsorkest speelt voor u bijzondere nummers tijdens het eerste programmadeel. Het orkest bestaat uit muzikanten en een koor van inwoners uit onze gemeente. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht treedt op tijdens het tweede deel met een speciaal bevrijdingsprogramma. Kaarten koopt u bij de Novy in Gilze of bij de Bruna in Rijen.

Wat doet u in de herfstvakantie?

De dag erna, op zondag 27 oktober, trekt de optocht van historische legervoertuigen vanaf 10.45 uur door Rijen en Gilze. En er volgt meer. Alle activiteiten leest u op www.75jaarvrijheidgilzerijen.nl. Wilt u volgende week iets ondernemen? Fiets bijvoorbeeld de herinneringsfietsroute (31 kilometer). De route vindt u bij de bibliotheek in Rijen, de bibliotheek in Gilze, aan de balie van het gemeentehuis in Rijen of via de app izi.travel (Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog).