Vrijheid? Ook koffiedrinken met de burgemeester?

20 november 2019

Fotocredits: Bedrijfsfotografie Brabant

Afgelopen maandag was burgemeester Jan Boelhouwer te gast bij zorgcentrum St. Franciscus in Gilze. Hij praatte met een groep bewoners over vrijheid. En hij nam de maquette met het verhaal van onze gemeente mee. Het is een van de activiteiten waarbij we, dit jaar en volgend jaar, stilstaan bij 75 jaar vrijheid. 

De reis van de maquette door onze gemeente

De maquette van een van de verhalen van 75 jaar geleden reist door onze gemeente. Het is het verhaal van ‘de mannen in gestreepte kleding’. De burgemeester of een van onze wethouders reist met de maquette mee. En drinkt graag koffie of thee met u. Want we willen graag weten wat vrijheid voor u betekent. Misschien heeft u de oorlog zelf meegemaakt, of uw ouders. Wat betekent vrijheid in 2019 voor u?:

  • Is het de vrijheid om uw mening te geven?
  • Is het de vrijheid om een relatie te hebben met wie u wilt?
  • Is het de vrijheid om op vakantie te gaan wanneer en waar u dat wilt?
  • Is het de vrijheid om uw kinderen naar een school te laten gaan waarvan u vindt dat die het beste is?
  • Of is het de vrijheid om de keuze te hebben om lid te worden van een vereniging of sportclub?

Aangrijpende verhalen

De bewoners van Zorgcentrum St. Franciscus vonden het erg fijn dat de burgemeester met hen hierover sprak. Ze waren ook ‘geraakt’ door de verhalen die medebewoners vertelden. Daar werd nooit eerder over gesproken. Zo vertelde een bewoonster dat ze onder het puin had gelegen in Gilze en twee zussen verloor in de oorlog. Nog altijd slaapt ze met de deur open, want ze wil ‘eruit’ kunnen. We werden er stil van aan tafel. Van dit verhaal, maar ook van andere aangrijpende verhalen. 

Ook koffiedrinken met de burgemeester of een wethouder?

Wilt u de burgemeester of een wethouder bij u op de koffie uitnodigen en praten over vrijheid? Stuur dan een mail naar communicatie@abg.nl. Dat kunt u  bijvoorbeeld doen met uw buren, uw vereniging, uw collega’s of wie u maar wilt. De maquette komt dan uiteraard mee.

Lees hier het artikel met de achtergrond van de reis van de maquette.