Gilze en Rijen onderdeel van eerste Global Goals regio

06 december 2019

Onze gemeente maakt onderdeel uit van de Regio Hart van Brabant. Hart van Brabant vierde dat ze de eerste regio in Nederland is waar alle gemeenten zich hebben verbonden aan de VN Global Goals. Dat deed ze met de verzegeling van een tijdscapsule vol wensen voor 2030. Sinds deze week zijn elke negen gemeenten aangesloten op het programma Gemeenten4GlobalGoals van VNG International. 

Gemeenten4GlobalGoals

In 2015 hebben de Verenigde Naties (VN) zeventien grote doelen voor duurzame ontwikkeling afgesproken. Alle lidstaten zeiden ja tegen deze ‘Global Goals for Sustainable Development’. Ze vormen voor de periode tot 2030 een belangrijke agenda van alle lidstaten. Alle Global Goals hebben subdoelen die direct of indirect te maken hebben met het dagelijkse werk van lokale en regionale overheden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil met zoveel mogelijk gemeenten de Global Goals omarmen, Dit doet de VNG via haar ‘Gemeenten4GlobalGoals- campagne’. Dat vormt het internationaal kader voor een duurzame toekomst. 

Eerste regio in Nederland

Hart van Brabant is de eerste regio in Nederland waar alle gemeenten zich hebben aangesloten bij Gemeenten4GlobalGoals. Dit past bij een regio die vanuit haar strategische agenda inzet op duurzame ontwikkeling door gecombineerde groei op economisch, ecologisch en sociaal gebied. Regio Hart van Brabant bestaat uit de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. 

Lokale kracht regionaal versterkt

Regio Hart van Brabant is er trots op, dat ze de eerste regio in Nederland is waar alle gemeenten zich hebben aangesloten bij Gemeenten4GlobalGoals. De motie bij de Verenigde Vergadering heeft dit versneld en regionaal is het proces aangemoedigd. Het is nu aan ieder van de negen gemeenten om lokaal invulling te geven aan de zeventien VN-doelen. Regionaal kunnen we daarbij ervaringen uitwisselen en leren van elkaar. 

Tijdscapsule

Tijdens de Hart van Brabantdag vulden bestuurders de tijdscapsule van de VNG met persoonlijke wensen en toezeggingen voor de toekomst. Waar moeten we staan in 2030?  Met deze verzegeling van de tijdscapsule daagt de VNG de Hart van Brabantgemeenten uit ook echt aan de slag te gaan.