Ook na oktober staan we stil bij vrijheid

04 december 2019

In oktober stonden we uitgebreid stil bij onze bevrijding. 75 jaar geleden, in oktober 1944 werd Gilze en Rijen namelijk bevrijd. De activiteiten om hierbij stil te staan gaan door.

Het had zomaar anders kunnen verlopen

De documentaire ‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ is een ongekend succes. Vijf keer een uitverkochte zaal. Heemkring Molenheide organiseert daarom begin 2020 een 6e avond. En ook in andere ‘vormen’ wordt er stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. Zo organiseerde de projectgroep 75 jaar vrijheid Gilze en Rijen op 27 november een lezing. Burgemeester Boelhouwer was erbij: “De lezing van professor Klinkert, die door velen werd bijgewoond, was heel bijzonder. Er werd duidelijk gemaakt dat oorlog voeren van toeval en van de stemming van mensen (generaals) afhing. De bevrijding van Gilze en Rijen door de Poolse troepen had zomaar anders kunnen verlopen als Montgomery en Eisenhower samen door één deur hadden gekund.”

Hoe staan we nog meer stil bij onze vrijheid?

Elke eerste zondag van de maand kunt u naar de tentoonstelling Bevrijding en Wederopbouw. Deze is in het Heemgebouw in Gilze. De Cultuurplaats en Kunstcommissie Gilze en Rijen organiseren een kunstproject 'Vrijheid'. Beeldende kunst en fotografie vormen de basis van de expositie die u vanaf 11 januari kunt zien in Zorgcentrum Vita in Rijen. En ook het bevrijdingslint komt terug. Herinnert u zich 2005 nog? Toen onze gemeente 60 jaar bevrijd was? Ook nu komen er grote panelen met beeld en tekst over ‘vrijheid’.

Ook op de fiets langs ‘vrijheid’

De Liberation Route Brabant bestaat uit 8 fietsroutes. Ze voeren u langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea. Ook Heemkring Molenheide ontwikkelde een herinneringsfietstocht. De route vindt u op papier in ons gemeentehuis in Rijen of via de app izi.travel (Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog).

Neem een kijkje op www.75jaarvrijheidgilzerijen.nl voor het totaaloverzicht aan activiteiten.