Gilze en Rijen roept minister op lokaal verwerken van maaisel toe te staan

27 januari 2020

De gemeente Gilze en Rijen vraagt aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu de regels te versoepelen voor het gebruik van maaisel van oevers, bermen en natuurgebieden. Die oproep doet de gemeente samen met de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau en de organisaties binnen het streeknetwerk Landstad De Baronie, waaronder Waterschap Brabantse Delta. Namens het college van Gilze en Rijen zette wethouder Aletta van der Veen een handtekening onder de oproep.

Volgens de huidige wetgeving is het niet toegestaan om dat maaisel na bewerking als organische stof te gebruiken in de directe omgeving. Bewerkingen moeten worden gedaan door gespecialiseerde bedrijven. Door het maaisel lokaal te verwerken, zijn er weinig transportbewegingen nodig. Dat scheelt in de uitstoot van CO2 en stikstof.

Bodemverbeteraar

De betreffende partners willen de huidige wetgeving veranderd zien. Door het maaisel bijvoorbeeld te fermenteren of composteren, ontstaat er een stof die heel goed als bodemverbeteraar kan worden gebruikt. Bij dit proces zetten bacteriƫn en schimmels het maaisel in een zuurstofloze omgeving om in voedingsstoffen voor andere planten. Een ander voordeel is dat door het fermentatieproces onkruidzaden onschadelijk worden gemaakt en zo niet verspreid worden over het land. Daarnaast is een natuurlijke bodemverbeteraar van belang voor het vasthouden van voldoende water. Dat belang is duidelijk na de droge zomers van 2018 en 2019.