Harrie Seegers uit Gilze verkozen tot Taalheld van Brabant

13 mei 2024

Harrie Seegers uit Gilze is verkozen tot Taalheld van Brabant. Dat kreeg hij vorige week te horen. Er was een verrassingsbezoek op het ROC Tilburg door Suzannah Vree, manager communicatie en lid managementteam van Stichting Lezen en Schrijven. 

Harrie had jarenlang moeite met lezen en schrijven. Inmiddels volgt hij een cursus. Zijn Taalbegeleider nomineerde hem voor de Taalheldenprijs. Samen met 9 anderen maakt Harrie kans op de landelijke titel Taalheld 2024. Ook is er een publieksprijs. Daarvoor kan iedereen in Brabant stemmen op Harrie of op één van de andere genomineerden. Prinses Laurentien, oprichter van Stichting Lezen en Schrijven, reikt de Taalheldenprijs in juni uit. 

Podium

Elk jaar zijn er duizenden mensen in Nederland die de stap zetten om op latere leeftijd beter te leren lezen en schrijven. Om weer mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Al deze mensen verdienen een podium. Zodat zij met hun persoonlijke verhaal weer vele anderen kunnen inspireren. Daarom organiseert Stichting Lezen en Schrijven de jaarlijkse Taalheldenprijs.

Via een landelijke oproep in maart kon iedereen in Nederland iemand nomineren die een cursus basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden) doet. In 10 provincies is er nu een genomineerde. Harrie is dat voor Brabant. Daarmee maakt hij kans om Taalheld van Nederland te worden.

Op woensdag 19 juni reikt Prinses Laurentien deze prijs voor de negende keer uit. 

Harrie Seegers: “Ik merkte elke dag dat ik moeite had met lezen en schrijven. Dat gaf me veel stress. Ik heb een eigen schoonmaakbedrijf en wil graag mijn eigen administratie doen. Daarom ging ik op taalles. Nu ben ik veel rustiger!”  

Stemmen

Samen met Harrie zijn ook in 9 andere provincies Taalhelden verrast. Met z’n allen gaan zij naar de landelijke Taalheldenprijs. Een deskundige jury bepaalt de Taalheld 2024. Maar alle 10 genomineerden maken ook kans op de Publieksprijs.

Van woensdag 8 mei tot en met donderdag 13 juni kan iedereen in Nederland stemmen op zijn favoriete genomineerde. Dat kan op de website 

Ook beter leren lezen en schrijven? 

Vindt u net als Harrie lezen en schrijven ook lastig? En wilt u hier beter in worden? Of kent u iemand die hulp kan gebruiken? Praat erover en neem contact op met het Taalhuis in Gilze en Rijen. Bel of stuur een e-mail.

U kunt ook binnenlopen bij het Taalhuisspreekuur in de buurt:
Even weken: 
Dinsdag van 10.00-11.00 uur in de bibliotheek in Rijen
Oneven weken:
Donderdag van 09.00-10.00 uur in de bibliotheek in Gilze