Onderzoek naar fietsers bij station Gilze-Rijen

3 april 2024

Foto: Jacomijn Dijkers

Gemeente Gilze en Rijen en ProRail willen graag weten hoeveel reizigers gebruik gaan maken van de fietsenstallingen bij het toekomstige nieuwe station in Rijen. En ook aan welke kant van het station de fietsers hun fiets stallen. Op het nieuwe station komt er namelijk een fietsenstalling bij: ook aan de zuidkant kun je dan de fiets parkeren. Daarom gaan de gemeente en ProRail in april aanvullend onderzoek doen. Met de uitkomsten kunnen we de nieuwe fietsenstallingen op het station beter inrichten.

Twee stallingen aan de noordkant en zuidkant

Nu is er op station Gilze-Rijen alleen een fietsenstalling aan de noordkant van het station. De noordkant is nu de enige kant waar je als treinreiziger naar het perron kunt komen. Op het nieuwe station verandert dit. Er is dan geen middenperron meer, maar er komen twee zijperrons: aan de noordkant en de zuidkant. Ook komt er dan een nieuwe fietsenstalling bij aan de zuidkant. Om te weten hoe groot deze nieuwe stalling moet worden, doen we onderzoek naar het parkeer- en rijgedrag van fietsers.

Tellen van tweewielers

Van 4 tot en met 19 april telt het onderzoeksbureau Dufec het aantal tweewielers (bromfietsers, scooters, fietsers enzovoort) rondom het station in Rijen. Het tellen gebeurt elektronisch met een telslang. Dit is een rubberen slang die met klemmen op het wegdek vastligt. Als verkeersdeelnemer merkt u niks van het tellen.

Vragen aan reizigers via een chat-onderzoek

Naast het tellen van de tweewielers, zijn de gemeente en ProRail ook benieuwd aan welke kant van het station de reizigers in de toekomst hun (brom)fiets stallen. Daarom gaan we dit vragen aan reizigers op het station. Dit doen we met een kort chat-onderzoek dat reizigers snel op een mobiele telefoon kunnen invullen. Het onderzoek loopt van 8 tot en met 26 april.

Reist u ook vanaf station Gilze en Rijen en ziet u de oproep voor het onderzoek op het station, of spreekt een stationsvrijwilliger u aan? Dan zouden wij het fijn vinden als u meedoet aan ons onderzoek en de vragen beantwoordt. Alvast bedankt voor uw medewerking. Met de uitkomsten kunnen we het nieuwe station beter inrichten.