Snelfietsroute

We fietsen steeds vaker en langere afstanden. Dat is goed nieuws. Meer fietsen levert een positieve bijdrage aan uw gezondheid en het klimaat. Steden en dorpen worden beter bereikbaar. Daarom leggen we een snelfietsroute aan van Breda naar Tilburg. In 58 minuten kunt u straks van hartje Breda in het centrum van Tilburg staan. Zonder file en zonder parkeerstress. De route gaat over deels bestaande fietsroutes door Dorst en Rijen, die we slim met elkaar verbinden. Op deze snelfietsroute fietst u lekker door.. U krijgt als fietser zoveel mogelijk voorrang. Ander verkeer hindert u bijna niet. Lekker door Rijen dus!

Wat is een snelfietsroute en waarom leggen we deze aan?

Een snelfietsroute is herkenbaar aan rood asfalt en is vier meter breed. Fietsers op de route krijgen zoveel mogelijk voorrang. We leggen extra brede fietspaden aan of veranderen bestaande straten in fietsstraten. U hoeft niet hard te fietsen op de snelfietsroute. Het gaat erom dat u makkelijk door kunt fietsen. Of u nu op een gewone stadsfiets, racefiets, e-bike of bakfiets rijdt.

Hoe ziet de snelfietsroute er in onze gemeente uit?

De komende jaren leggen we een brede, fietsroute met rood asfalt aan. Vanuit het westen komt de snelfietsroute langs de N282 onze gemeente binnen.

Vanaf de N282 volgt de snelfietsroute de Broodbaan richting het spoor in Rijen.

Bij de Vijf Eikenweg (N631) vervangt een onderdoorgang de spoorwegovergang. De snelfietsroute gaat via de onderdoorgang onder het spoor door.

De snelfietsroute volgt na de onderdoorgang de noordzijde van het spoor door Rijen richting Tilburg.

Via een fietsbrug over de Maczektunnel verlaat de snelfietsroute Rijen. De route gaat verder richting Tilburg.

Wat gebeurt er in de komende periode?

De snelfietsroute (F58) tussen Tilburg en het station Rijen is klaar. De rest van de snelfietsroute leggen we op een ander moment aan. De ontwikkeling van het stationsgebied en de werkzaamheden voor de onderdoorgang van de N631 bij het spoor moeten daarvoor klaar zijn.

De provincie legt de F58 over de Broodbaan en langs de N282 richting Dorst aan. Dit gebeurt, nadat de plannen voor de F58 door Dorst zijn uitgewerkt.

Meer informatie vindt u op de overzichtskaarten op onze website.

Relatie snelfietsroute met N631 en Spoorzone

We passen ook de ruimtelijke plannen aan voor de snelfietsroute. De wijzigingen vindt u terug in onder andere:

  1. Het bestemmingsplan “N631 onderdoorgang spoor Rijen”: Dit bestemmingsplan is in de zomer van 2021 vastgesteld en in te zien via ruimtelijkeplannen.nl. Meer informatie vindt u op de website van de provincie
  2. Het ontwerpbestemmingsplan Stationsomgeving Rijen: De aanleg van de snelfietsroute (deel twee spoorzone) maakt ook onderdeel uit van de plannen voor de stationsomgeving in Rijen. Dit bestemmingsplan heeft als ontwerp ter inzage gelegen, maar is nog niet vastgesteld. Kijk voor meer informatie op www.gilzerijen.nl/spoor.
  3. Het ontwerpbestemmingsplan Snelfietsroute Tilburg – Breda tussen de Vincent van Goghstraat en de N631 te Rijen. De bekendmaking is op officielebekendmakingen.nl te zien.

Waar vind ik meer informatie over de snelfietsroute?

Op www.sjees.nl/snelfietsroutes leest u meer over snelfietsroutes in de provincie Noord-Brabant, daarop is ook meer te lezen over de plannen voor de snelfietsroute Breda-Tilburg.

Aanmelden nieuwsbrief Spoorzone (inclusief informatie over snelfietsroute)

We brengen geen aparte nieuwsbrief uit over de Snelfietsroute. Wel brengen we een aantal keer per jaar een nieuwsbrief uit over de Spoorzone in Rijen. Hierin besteden we ook aandacht aan de voorbereidingen en aanleg van de Snelfietsroute. De nieuwbrief plaatsen we in Weekblad Gilze & Rijen.

Wilt u de nieuwsbrief over de Spoorzone inclusief informatie over de snelfietsroute ook via de mail ontvangen? Stuur dan een mail naar: secretariaatprojecten@abg.nl onder vermelding van ‘aanmelden nieuwsbrief spoorzone’.

Heeft u vragen over de aanleg van de snelfietsroute in uw buurt?

Neem dan contact op met onze projectmanager via secretariaatprojecten@abg.nl of 14 0161.