Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een grote wesp die heel schadelijk is voor honingbijen, hommels en andere insecten. Dat zijn insecten die ervoor zorgen dat wij kunnen genieten van lekker fruit. Oorspronkelijk komt deze hoornaar in Azië voor. De laatste jaren zien we deze wespen steeds meer in Nederland. De hoornaar is van april tot november actief. Denkt u een Aziatische hoornaar te zien, meld het bij het landelijk meldpunt.

Stuur een scherpe foto van de Aziatische hoornaar mee. Ziet u een nest, stuur dan ook een foto van het nest mee. Om een melding door te geven, moet u eerst een account aanmaken.

Goed om te weten

  • Het landelijke meldpunt kijkt of het om een Aziatische hoornaar gaat. Is dat het geval dan geven zij uw melding door aan de Bijenhoudersvereniging Ambrosius Gilze.
  • Een lid van de Bijenhoudersvereninging Ambrosius Gilze neemt contact met u op om te kijken of er en waar een nest zit. Is er een nest dan verwijderen ze dat nest. Ook houden ze in de gaten of er later in het jaar nieuwe nesten komen.
  • Gaat het om een groter nest dan schakelen zij de provincie Noord-Brabant in. De provincie haalt het nest dan gratis weg.

Let op: Verwijder het nest niet zelf. Aziatisch hoornaars zijn agressief en worden gevaarlijk zodra u aan het nest komt. Laat u ze met rust dan is hij niet gevaarlijk.

Zo ziet de Aziatische hoornaar eruit

  • De Aziatische hoornaar is 2 keer zo groot als een normale wesp (2 tot 3,5 cm lang). Heeft een zwart lichaam met 2 smalle en 1 brede oranje band op het achterlijf. De poten zijn zwart met geel aan het eind. De vleugels zijn donkerbruin of zwart.
  • Er is ook een Europese hoornaar. Deze wesp is geen gevaar voor bijen en is juist goed voor de natuur. Deze hoornaar heeft opvallend rode poten en rood aan de kop.

Meer informatie

U kunt contact opnemen met Bijenhoudersvereniging Ambrosius Gilze via e-mail.