Geboorteaangifte

De geboorte van uw kind moet u binnen drie dagen aangeven bij de gemeente waar het kind is geboren. De vader of moeder doet aangifte. Als dit door omstandigheden niet kan, kan iemand anders die bij de bevalling aanwezig was, aangifte doen. U regelt uw geboorteaangifte online of u komt langs bij het gemeentehuis.

Met DigiD kunt u online een geboorteaangifte doen.

Online doorgeven

U kunt de geboorte van uw kind gemakkelijk online doorgeven. Hiervoor heeft u wel DigiD nodig. U kunt hiervoor ook langskomen bij het gemeentehuis. Maak dan van te voren wel een afspraak. Kijk bij het kopje ┬┤meebrengen als u op afspraak komt┬┤, welke documenten u dan bij zich moet hebben.

Kosten

Het doen van een geboorteaangifte is gratis.

Wanneer doet u aangifte van geboorte?

Uiterlijk op de derde werkdag na de geboortedag. De dag van de geboorte telt dus niet mee. Valt er een feestdag in deze drie dagen? Of meer feestdagen? Dan tellen die niet mee.

Wanneer geboorteaangifte te doen
GeboortedagAangifte uiterlijk
MaandagDonderdag
DinsdagVrijdag
WoensdagMaandag
DonderdagMaandag
VrijdagDinsdag
ZaterdagDinsdag
ZondagWoensdag

Meebrengen als u op afspraak komt

  • verplicht: geldig identiteitsbewijs
  • wenselijk: geldig identiteitsbewijs van de moeder, als zij niet degene is die de aangifte doet
  • de erkenningsakte als het kind voor de geboorte erkend is
  • als de vader het kind wil erkennen: schriftelijke toestemming en legitimatiebewijs van de moeder
  • als de achternaam van het kind nog gekozen moet worden, moet ook de moeder meekomen
  • eventueel trouwboekje

Burgerservicenummer voor het kindje

Na de geboorteaangifte krijgt u de persoonslijst van de baby. Hierop staan de gegevens van uw kindje zoals die in de Basisregistratie Personen staan. Ook het Burgerservicenummer staat er bij.

Registratie levenloos geboren kind

U kunt uw levenloos geboren baby laten registeren in de Basisregistratie Personen (Wet BRP). Dit kan ook voor kinderen die in het verleden levenloos zijn geboren. Als u contact met ons opneemt, overleggen we met u hoe u het beste dit verzoek kunt doen.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met ons via burgerzaken@gilzerijen.nl of telefonisch via 14 0161. Meer informatie over de opname van een levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen vindt u op de website van de Rijksoverheid.