Een openbare laadpaal aanvragen

Heeft u een elektrische auto, maar geen eigen terrein voor een laadpunt of is er nog geen laadpaal bij u in de buurt? Vraag dan een laadpaal aan. Die laadpaal kost u niets; u betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Vraag hier een laadpaal aan

Een openbare laadpaal aanvragen

Heeft u een elektrische auto, maar geen eigen terrein voor een laadpunt of is er nog geen laadpaal bij u in de buurt? Vraag uw laadpaal dan hier aan. De laadpaal kost u niets, u betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Kijk op de website van Vattenfall InCharge voor meer informatie over het opladen van uw elektrische auto in de openbare ruimte. En kijk op de openbare kaart om op de hoogte te blijven van de laadpunten die gaan komen.

Een laadpas aanvragen

Om de laadpalen te gebruiken heeft u een laadpas nodig. De laadpas van Vattenfall inCharge kost € 9,99 en werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. U vraagt de laadpas hier aan.

Snel laadpalen in de buurt vinden

Kijk op www.oplaadpunten.nl. Ook zijn er allerlei apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge biedt de gratis de InCharge-app aan. Ook ziet u dan of een laadpaal vrij is en rijdt u er direct naar toe met de ingebouwde navigatiefunctie. U downloadt de app hier.

Antwoorden op veel gestelde vragen

Wat kost een openbare laadpaal?

Niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Is het uw eigen laadpaal?

Nee. De laadpaal is openbaar en iedereen mag die gebruiken.

Wie bepaalt of er een laadpaal komt?

Dat doen wij samen met onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge. In onze gemeente plaatsen we de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen. Samen met Vattenfall InCharge bepalen we waar een laadpaal komt. We letten er vooral op of er voldoende mogelijkheden zijn om elektrische auto’ s op te laden.

Hoe bepalen wij de plaats waar de laadpaal komt?

Samen met Vattenfall InCharge en de netbeheerder kiezen we de plaatsen.

Waarom duurt het zo lang voordat een laadpaal wordt geplaatst?

Er zijn veel partijen betrokken bij de plaatsing van een laadpaal: de gemeente, de netbeheerder, de laadpaal-exploitant en de aannemer/installateur. Wij moeten rekening houden met zaken als aanrijdbeveiliging, het onderhoud aan de laadpaal, de hulpdiensten die geen hinder mogen ondervinden en bezwaren van omwonenden. De netbeheerder is nodig om alle kabels en leidingen in de grond te checken. Zo ligt niet overal  een juiste stroomvoorziening voor een laadpaal. De aangewezen plek zetten we af en voorzien we van de juiste verkeersborden. Een geschikte monteur moet ruimte hebben om de laadpaal te plaatsen. Dit kost tijd.

Wat moet u doen bij een storing van een openbare laadpaal?

Bel het storingsnummer dat op de laadpaal staat of geef de storing door via de Vattenfall InCharge app. Zij verhelpen de storing dan zo snel mogelijk.     

Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden.

Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal gereserveerd?

We reserveren twee parkeervakken bij elke laadpaal.

Komen er extra parkeervakken voor brandstofauto’s?

Nee, er komen geen extra parkeerplaatsen bij voor auto’s op brandstof. We gaan ervan uit dat de elektrische auto de brandstofauto vervangt. Elektrisch rijden heeft de toekomst, omdat elektrisch rijden een stuk schoner is dan rijden op benzine of diesel. Om het groeiende aantal elektrische auto’s op te kunnen laden, zijn er laadpalen nodig. Als er bij die laadpalen brandstofauto’s staan, kunnen elektrische auto’s daar niet laden. Dat is zonde.

Wie mogen de openbare laadpalen gebruiken?

Iedereen met een elektrische auto kan van een openbare laadpaal gebruik maken.

Wat moet u doen als uw voertuig is opgeladen?

Als uw voertuig is opgeladen, zet u uw auto op een gewone parkeerplaats in de wijk.

De gereserveerde parkeerplaatsen zijn leeg, mag u uw brandstofauto daar parkeren?

Nee, deze parkeerplaatsen zijn alleen bedoeld voor het opladen van elektrische auto’s.

Wat kunt u doen als de laadpaal vaak bezet is?

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge app.

Hoe blijft u op de hoogte van nieuwe laadpalen in uw omgeving?

Via de openbare kaart blijft u op de hoogte van laadpalen die nog gaan komen. Zo weet u al voordat de laadpalen er staan waar er laadpalen gaan komen. Uiteraard ziet u hier ook de laadpalen staan waar u al gebruik van kunt maken.