Restafval (ondergrondse containers)

In 2018 zijn we overgegaan op anders inzamelen. Gft, pmd en oud papier halen we gratis aan huis op in minicontainers. Uw restafval brengt u zelf weg naar een ondergrondse container in de buurt.

Ondergrondse containers

U kunt alle containers in de gemeente hiervoor gebruiken. U opent ze met uw milieupas. De meeste containers hebben een inworpopening die geschikt is voor een vuilniszak van 60 liter. Een aantal containers heeft twee openingen. Een voor 60 liter en een voor een kleine vuilniszak van 30 liter. Deze laatste containers staan in de buurt van seniorenwoningen en appartementencomplexen.

Ik woon in het buitengebied

Als u in het buitengebied woont dan heeft u een grijze minicontainer voor het restafval. Die halen we een keer in de vier weken bij u op. Wanneer dat is, ziet u op de afvalkalender. Zelf uw restafval naar een ondergrondse container brengen kan ook.

Ik woon in een appartement

Als u in een appartement woont brengt u uw restafval naar een ondergrondse container in de buurt. Voor het aanbieden van het andere afval hebben we speciale afspraken gemaakt.

Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw woningbouwvereniging, huisbaas of de gemeente.

Kosten

In de nieuwe situatie bestaan uw kosten nog steeds uit twee delen: een vast tarief en een tarief per inworp van een zak restafval. Inwoners uit het buitengebied betalen per lediging van de restafvalcontainer.

Vaste kosten afvalstoffenheffing

Vaste kosten per maand    

Prijs

Vastrecht

€ 12,09

Variabel tarief per inworp of lediging

Prijs

60-liter zak ondergrondse container

€ 3,75

30-liter zak ondergrondse container

€ 1,88

Legen van grijze container 140 liter

€ 8,75

Legen van grijze container 240 liter

€ 15,00

Legen papiercontainer, groene container en PMD-container  

gratis

Hoe werkt een ondergrondse container?

U kunt de ondergrondse container 24 uur per dag openen met uw milieupas. Het afval wordt onder de grond opgeslagen. Hierdoor is er geen geuroverlast. We legen de container ongeveer één keer per week of eerder als de container bijna vol is. De container stuurt automatisch een signaal naar de gemeente als de container voor 70% vol is. Hierdoor kunnen we de container op tijd leegmaken. Zo kunt u uw afval altijd kwijt.

Hoe kan ik de ondergrondse container openen?

U kunt de container openen met uw milieupas.

Hoe werkt de ondergrondse container (PDF, 1.014 kb) 

Hoe werkt betaling bij de ondergrondse container?

Elke keer als u na gebruik de ondergrondse container sluit, registreert het systeem uw inworp. Het systeem registreert automatisch of u een 30-liter-opening of een 60-liter-opening gebruikt. Zo bepalen we aan het eind van het jaar hoeveel u moet betalen voor het aanbieden van afval. U krijgt de rekening via Brabant Water. Dat is hetzelfde gebleven.

Wat is het Afvalteam?

Het afvalteam bestaat uit de afvalcoach en een opruimteam. De afvalcoach gaat regelmatig kijken bij alle locaties waar een ondergrondse container staat. Hij zorgt er, samen met het afvalteam, voor dat de locatie schoon blijft. Ook controleert hij of het afval dat u aanbiedt in een container uit het juiste afval bestaat. Heeft u vragen over het scheiden van afval? Heeft u hulp nodig bij het wegbrengen van uw afval naar een ondergrondse container en kunt u die hulp niet in uw directe omgeving vinden? De afvalcoach staat voor u klaar en zoekt samen met u naar een oplossing.

U kunt de afvalcoach bereiken via tel. 14 0161 of via mail info@gilzerijen.nl. Laat in uw mail weten dat u een vraag heeft voor de afvalcoach.

Waar staan de ondergrondse containers?

Verspreid over Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot staan er 111 ondergrondse containers. U mag elke container gebruiken. Er is altijd een container op maximaal 250 meter lopen van uw woning.

Kijk hier voor het overzicht van de ondergrondse containers:

Veelgestelde vragen

 1. Kan ik alleen van mijn eigen ondergrondse container gebruik maken? Nee, u kunt met uw milieupas bij alle ondergrondse containers in de gemeente terecht.
 2. De container doet het niet, wat nu?
  Is er een storing? Bel dan het nummer wat op de container staat.
  U kunt ook een andere container in de gemeente gebruiken.
 3. Mijn pas werkt niet bij vochtig weer? Bij vochtig weer kan het voorkomen dat de paslezer op de ondergrondse container moeite heeft om het pasje te scannen. De lezer droogvegen helpt dan. Wij zijn in overleg met de leverancier om dit probleem op te lossen.
 4. De container gaat niet open. De lezer geeft code 4 (ongeldige pas) aan, wat nu?
  Bel met ons klantcontactcentrum 14 0161. Zij ondernemen actie.
 5. Er staat afval naast de ondergrondse container?
  Meldt dit met de BuiterBeterapp. Het afvalteam ruimt dit dan binnen één werkdag op. Inwoners die afval naast de containers plaatsen, krijgen eerst een waarschuwing en bij een tweede overtreding een boete. De afvalcoach controleert de containers en hun omgeving.
 6. Ik ben slecht ter been, wat nu?
  Kunt u het restafval niet zelf wegbrengen naar een ondergrondse container dan kunt u dit aangeven bij de gemeente. De afvalcoach zoekt dan samen met u naar een oplossing.

Mijn vraag staat er niet tussen. Waar kan ik met mijn vraag terecht?

Stuur uw vraag naar info@gilzerijen.nl of bel met de gemeente via 14 0161.