Duurzaamheid

De gemeente Gilze en Rijen wil dat we in 2050 80% tot 90% minder kooldioxide uitstoten. Kooldioxide komt vrij als inwoners en bedrijven stroom en gas gebruiken en door uitstoot van gassen door het verkeer. Kooldioxide is een broeikasgas en draagt bij aan de klimaatveranderingen zoals opwarming van de aarde. Om dat doel te bereiken zijn we op zoek naar u! We bereiken alleen ons doel als we Samen Bewust stappen nemen. Op deze pagina leest u wat de gemeente zelf doet, met wie we samenwerken en waar u terecht kunt voor subsidie, een duurzaamheidslening en andere nuttige zaken.

Meer weten over duurzaamheid in de gemeente of over het verduurzamen van uw woning? Klik hier!

Wat doet de gemeente?

Onze doelen staan in het koersdocument ‘Duurzaam Gilze en Rijen’ (PDF, 1.551 kb) . Gilze en Rijen maakt werk van duurzaamheid. In 2016 stelden we de Duurzaamheidsvisie 2016-2018 op met strategische thema’s en acties. De afgelopen jaren zetten we hier samen de schouders onder. We bouwden een netwerkorganisatie met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zoals de coöperatie Energie Gilze Rijen (EGR), de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) en het Gilze Rijens Industrieel Contact (GRIC). Met dit netwerk delen we kennis en ervaringen. En grijpen we samen kansen aan op het gebied van duurzaamheid. Wij nemen, met onze lokale organisaties, bewuste stappen naar een duurzaam Gilze en Rijen. Samen bewust is dan ook niet voor niets ons duurzaamheidsbeeldmerk. Met het koersdocument ‘Duurzaam Gilze en Rijen’ geven we aan hoe wij een duurzaam Gilze en Rijen voor ons zien. Dat bepalen we niet alleen als gemeente. Dit doen we met onze partners en inwoners. Dit koersdocument wordt door ons allemaal gesteund en we gaan er samen mee aan de slag.

Met wie werken we samen?

We werken met iedereen samen die een goed idee heeft dat te maken heeft met het thema duurzaamheid en dit idee ook wilt uitvoeren. Met een aantal organisaties werken we regelmatig samen. Zij hebben zelf ook acties voor de inwoners van Gilze en Rijen. Hieronder leest u met welke organisaties wij samenwerken:

 • Bent u ondernemer? Wij hebben een overeenkomst met Energieke Regio die ondernemers helpt besparen op het gebied van energie en grondstoffen.
 • Bent u huurder? Uw woningstichting Leystromen kan u adviseren over bezuinigen in het verbruik.
 • Bent u woningeigenaar? Energie Gilze Rijen heeft een aantal acties en projecten voor u.

 

Subsidie, lening en handige links

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
  Dit is een landelijke website met informatie over subsidies. Hier kunt u subsidie aanvragen voor duurzame energie en installaties, zoals pelletkachels en warmtepompen. Bezoek de website: www.rvo.nl.
 • Duurzaamheidslening
  Voor woningeigenaren die een lening met lage rente af willen sluiten voor de aanschaf van duurzame installaties kunnen terecht bij ons als gemeente. De gemeente Gilze en Rijen heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Stichting Volkshuisvesting Nederland. Kijk hier voor meer informatie.
 • Energieke Regio
  Energieke Regio helpt onafhankelijk bedrijven, maatschappelijke organisaties, verenigingen van eigenaars en woningbouwcoöperaties met het verduurzamen van hun gebouwen. Hierbij betrekken zij de maatschappelijke- financiële- en comfortaspecten.
 • Energie besparen loont
  Dit is een actie van de gemeente Gilze en Rijen en Energie Gilze Rijen. Vraag hier een advies voor besparingsmogelijkheden voor uw woning. Dit geldt ook voor huurders van Leijstromen.
  Te downloaden: Energie besparen loont (PDF, 230 kb) 

Samen Bewust: dé duurzaamheidstips voor u!

Iedere twee weken plaatsen we een groene tip in het Weekblad en op de Facebook- pagina ‘Gemeente Gilze en Rijen’. Hieronder vindt u een aantal van deze tips. Heeft u zelf een tip? Mail deze naar info@gilzerijen.nl onder vermelding van ‘groene tip’.

 • Vogels in je tuin: het is leuk om vogels in uw tuin te hebben. Zorg voor een boom of struik dichtbij een nestkast. En voor een gevarieerde beplanting waartussen ze kunnen scharrelen. In de winter zijn vetbollen en pinda’s goede vogeltrekkers. Meer tips leest u op www.vogelbescherming.nl
 • Anders schoonmaken: in veel schoonmaakmiddelen zitten chemische stoffen. Het maken en het gebruik ervan is schadelijk. Gebruik dus bij voorkeur groene zeep, natuurazijn, soda of ecologische middelen (Ecover, Ecodor, Klar).
 • Bespaar plastic én de kosten die u uitgeeft aan plastic (water)flesjes. Gebruik één herbruikbare fles. Gaat u binnenkort op vakantie? Koop dan een fles met een zuiveringssysteem. Zo kunt u óók in het buitenland met een gerust hart uit de kraan drinken.
 • Blije bijen: Bijen maken naast honing ook aardbeien, peren, appels, courgettes, kersen en ga zo maar door… De bij vliegt van bloem naar bloem met stuifmeel aan haar lijfje en poten. Zo zorgt ze voor bestuiving waardoor de vruchten gaan groeien. Help de bij te overleven door bijenvriendelijke planten in uw tuin te zetten, zoals knoopkruid of de damastbloem. Meer tips leest u op www.milieucentraal.nl
 • Plastic voorwerpen: heeft u ze echt nodig? Neemt u uw koffie-to-go een keer mee de trein in zonder plastic dekseltje? De frisdrank smaakt u misschien net zo lekker als u deze direct uit het blikje drinkt zónder rietje. Misschien kunt u de boodschappen ook in de hand nemen en dan geen plastic tas kopen. Of neem een boodschappentas mee. Alle beetjes helpen en zo besparen we samen een hoop!
 • Maden in de groenbak: Wilt u maden in de groenbak voorkomen? Op zonnige dagen kan er ongedierte in de groenbak ontstaan. U voorkomt maden door voedselresten in te pakken in een klein stukje krantenpapier. Takjes klimop in de groenbak voorkomen ook maden.
 • Ga voor groenten: Kies er eens voor om groenten de hoofdrol te geven op uw bord. Varieer in kleur en maak bewuste keuzes. Een keer kiezen voor geen of minder vlees en zuivel is beter voor uw gezondheid, het milieu én het dierenwelzijn.

Nieuwe woning bouwen? Vanaf 1 juli 2018 aardgasvrij!

Nieuwe woning(en) bouwen in Nederland? Dát kan vanaf 1 juli 2018 alleen nog maar aardgasvrij. Het staat in de nieuwe Wet Voortgang Energie Transitie (Wet Vet), die de Rijksoverheid heeft ingevoerd. Daarmee maakt Nederland haast met het terugdringen van het gebruik van aardgas. En dat is mooi, want we willen toe naar duurzame energie met minder CO2-uitstoot.

Wat betekent dit voor u?

De Wet Vet geldt voor alle nieuwe woningen en kleine bedrijven, die minder dan 40 m3 gas per uur gebruiken. Als u ná 1 juli 2018 een bouwaanvraag indient voor een nieuwe woning of een klein bedrijf, dan moet u aardgasvrij bouwen. U krijgt dan namelijk geen aansluiting meer op het gasnet. En dat betekent dat u gebruik moet maken van andere, duurzame energiebronnen, zoals lucht- of bodemwarmtepompen.

Geldt het ook voor verbouwingen?

Nee, als u een bestaande woning verbouwt en u heeft al een aardgasaansluiting dan mag u die gerust blijven gebruiken. Maar als u de mogelijkheid heeft om de aardgasaansluiting te vervangen door een duurzame variant is dat slim, omdat op termijn alle woningen zonder aardgas verwarmd moeten worden.

Welke andere opties zijn er voor aardgas?

Er zijn verschillende alternatieve methoden om uw nieuwe woning aardgasvrij te bouwen. Zo zijn er bodem- en luchtwarmtesystemen die uit de lucht c.q. bodem warmte halen, die in de woning elektrisch wordt verwarmd tot 30 graden voor de verwarming en een hogere temperatuur voor uw douchewater. Meer opties kunt u vinden op de website van Milieucentraal. Hier vindt u ook informatie over het aardgasloos maken van uw bestaande woning.

Wilt u weten welke duurzaamheidsmaatregelen u kan treffen aan uw huis?

Kijk voor duurzaamheidsmaatregelen aan uw huis óf tips voor energiezuiniger wonen op ons Regionaal Energieloket. Ook kunt u hier een online HuisScan doen of een Advies aan huis aanvragen.

Week van de Duurzaamheid

We besteden veel aandacht aan de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober. We maken hier in Gilze en Rijen de Week van de Duurzaamheid van. In deze week organiseren we verschillende acties en projecten. Wilt u zelf ook in actie komen? Kijk voor ideeën op www.dagvandeduurzaamheid.nl en deel uw ideeën met ons via info@gilzerijen.nl.

Meer weten?

Heeft u vragen over duurzaamheid, klimaatverandering of de verandering van energievoorziening? Bel of mail dan met de coördinator duurzaamheid, Karin van den Akker via telefoonnummer 088-3821655 of stuur een e-mail naar karinvandenakker@abg.nl.