Duurzaamheid

De gemeente Gilze en Rijen wil dat we in 2050 80% tot 90% minder kooldioxide uitstoten. Kooldioxide komt vrij als inwoners en bedrijven stroom en gas gebruiken en door uitstoot van gassen door het verkeer. Kooldioxide is een broeikasgas en draagt bij aan de klimaatveranderingen zoals opwarming van de aarde. Om dat doel te bereiken zijn we op zoek naar u! We bereiken alleen ons doel als we Samen Bewust stappen nemen. Op deze pagina leest u wat de gemeente zelf doet, met wie we samenwerken en waar u terecht kunt voor subsidie, een duurzaamheidslening en andere nuttige zaken.

Meer weten over duurzaamheid in de gemeente of over het verduurzamen van uw woning? Klik hier!

Wat doet de gemeente?

Onze doelen staan in het koersdocument ‘Duurzaam Gilze en Rijen’ (PDF, 1.551 kb) . Gilze en Rijen maakt werk van duurzaamheid. In 2016 stelden we de Duurzaamheidsvisie 2016-2018 op met strategische thema’s en acties. De afgelopen jaren zetten we hier samen de schouders onder. We bouwden een netwerkorganisatie met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zoals de coöperatie Energie Gilze Rijen (EGR), de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) en het Gilze Rijens Industrieel Contact (GRIC). Met dit netwerk delen we kennis en ervaringen. En grijpen we samen kansen aan op het gebied van duurzaamheid. Wij nemen, met onze lokale organisaties, bewuste stappen naar een duurzaam Gilze en Rijen. Samen bewust is dan ook niet voor niets ons duurzaamheidsbeeldmerk. Met het koersdocument ‘Duurzaam Gilze en Rijen’ geven we aan hoe wij een duurzaam Gilze en Rijen voor ons zien. Dat bepalen we niet alleen als gemeente. Dit doen we met onze partners en inwoners. Dit koersdocument wordt door ons allemaal gesteund en we gaan er samen mee aan de slag.

Met wie werken we samen?

We werken met iedereen samen die een goed idee heeft dat te maken heeft met het thema duurzaamheid en dit idee ook wilt uitvoeren. Met een aantal organisaties werken we regelmatig samen. Zij hebben zelf ook acties voor de inwoners van Gilze en Rijen. Hieronder leest u met welke organisaties wij samenwerken:

 

Subsidie, lening en handige links

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
  Dit is een landelijke website met informatie over subsidies. Hier kunt u subsidie aanvragen voor duurzame energie en installaties, zoals pelletkachels en warmtepompen. Bezoek de website: www.rvo.nl.
 • Duurzaamheidslening
  Voor woningeigenaren die een lening met lage rente af willen sluiten voor de aanschaf van duurzame installaties kunnen terecht bij ons als gemeente. De gemeente Gilze en Rijen heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Stichting Volkshuisvesting Nederland. Kijk hier voor meer informatie.
 • Energie besparen loont
  Dit is een actie van de gemeente Gilze en Rijen en Energie Gilze Rijen. Vraag hier een advies voor besparingsmogelijkheden voor uw woning. Dit geldt ook voor huurders van Leijstromen.
  Te downloaden: Energie besparen loont (PDF, 230 kb) 
 • Subsidieregeling Klimaatbestendig Gilze en Rijen: vergroenen tuinen en daken
  U kunt in 2020 en 2021 subsidie aanvragen voor groene daken, het vergroenen van tuinen, regenwatervijvers, waterdoorlatende verharding en regentonnen. Met deze subsidieregeling wil de gemeente inwoners helpen om hun tuinen in te richten op het veranderend klimaat. Kijk hier voor meer informatie.

Subsidie Regeling Reductie Energieverbruik

De gemeente ontving begin 2020 een subsidie om energiebesparing bij particuliere woningeigenaren te stimuleren. Van deze subsidie organiseren wij verschillende acties. Zo organiseren we:

Deze acties organiseren wij samen met het Regionaal Energieloket en de lokale energiecoöperaties Duurzaam Alphen-Chaam en Energie Gilze Rijen. Wilt u graag een energieadviesgesprek met een lokale adviseur? Neem dan zeker een kijkje op duurzaamalphenchaam.nl en energiegilzerijen.nl en maak daar direct een afspraak voor 25 euro.

Nieuwe woning bouwen? Vanaf 1 juli 2018 aardgasvrij!

Nieuwe woning(en) bouwen in Nederland? Dát kan vanaf 1 juli 2018 alleen nog maar aardgasvrij. Het staat in de nieuwe Wet Voortgang Energie Transitie (Wet Vet), die de Rijksoverheid heeft ingevoerd. Daarmee maakt Nederland haast met het terugdringen van het gebruik van aardgas. En dat is mooi, want we willen toe naar duurzame energie met minder CO2-uitstoot.

Wat betekent dit voor u?

De Wet Vet geldt voor alle nieuwe woningen en kleine bedrijven, die minder dan 40 m3 gas per uur gebruiken. Als u ná 1 juli 2018 een bouwaanvraag indient voor een nieuwe woning of een klein bedrijf, dan moet u aardgasvrij bouwen. U krijgt dan namelijk geen aansluiting meer op het gasnet. En dat betekent dat u gebruik moet maken van andere, duurzame energiebronnen, zoals lucht- of bodemwarmtepompen.

Geldt het ook voor verbouwingen?

Nee, als u een bestaande woning verbouwt en u heeft al een aardgasaansluiting dan mag u die gerust blijven gebruiken. Maar als u de mogelijkheid heeft om de aardgasaansluiting te vervangen door een duurzame variant is dat slim, omdat op termijn alle woningen zonder aardgas verwarmd moeten worden.

Welke andere opties zijn er voor aardgas?

Er zijn verschillende alternatieve methoden om uw nieuwe woning aardgasvrij te bouwen. Zo zijn er bodem- en luchtwarmtesystemen die uit de lucht c.q. bodem warmte halen, die in de woning elektrisch wordt verwarmd tot 30 graden voor de verwarming en een hogere temperatuur voor uw douchewater. Meer opties kunt u vinden op de website van Milieucentraal. Hier vindt u ook informatie over het aardgasloos maken van uw bestaande woning.

Wilt u weten welke duurzaamheidsmaatregelen u kan treffen aan uw huis?

Kijk voor duurzaamheidsmaatregelen aan uw huis óf tips voor energiezuiniger wonen op ons Regionaal Energieloket. Ook kunt u hier een online HuisScan doen of een Advies aan huis aanvragen.

Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS)

Alle regio’s in Nederland maken plannen over hoe en waar ze energie kunnen besparen. Waar ze duurzame energie met zon en wind kunnen opwekken. En welke mogelijkheden er zijn voor het verwarmen van onze huizen zonder gas.

Deze plannen komen allemaal samen in een zogenaamde RES, een Regionale Energie Strategie. In onze regio, Hart van Brabant, kijken we óók hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Daarom heet de RES in de regio Hart van Brabant een REKS: een Regionale Energie- en Klimaat strategie. Met een extra “K” erbij.

Project ‘Zon op Bedrijfsdaken’ voor ondernemers

Wij hebben de ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Zonnepanelen zijn een goede, betrouwbare bron voor het opwekken van duurzame energie. Met het project ‘Zon op Bedrijfsdaken’ maken we zonne-energie aantrekkelijk voor ondernemers. Dit project wordt ondersteund vanuit het programma Sociale Innovatie van Enpuls. Door zonnepanelen te plaatsen op uw bedrijfsdak kunt u zonne-energie opwekken en besparen op uw energierekening. Opgewekte stroom die niet wordt gebruikt, wordt teruggeleverd aan het net.

In Gilze en Rijen hebben we 309 bedrijfsdaken van meer dan duizend vierkante meter. We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat eind 2021 vijftien procent van de totale bedrijfsdakoppervlakte bedekt is met zonnepanelen. Doet u mee?

Samen met Enpuls bieden wij met korting een dakscan aan. De zonnecoach van Enpuls komt dan op afspraak bij u langs om de mogelijkheden in kaart te brengen. De coach kijkt of het pand geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel panelen op het dak passen en hoeveel energie deze opleveren. Kijk voor meer informatie over de verschillende subsidiemogelijkheden alvast op: www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sde.

Kijk voor meer informatie hier verder.

Meer weten?

Interesse in het project? Stuur een e-mail naar: duurzaamheid@abg.nl

Duurzaamheidsnieuwsbrief

De gemeente Gilze en Rijen heeft een Duurzaamheidsnieuwsbrief. Daarin lees je meer over wat er allemaal gebeurt binnen onze gemeente op het gebied van duurzaamheid. In deze nieuwsbrief vertellen we wat de gemeente zelf doet, met wie we samenwerken en waar je terecht kunt voor subsidie, informatie en andere nuttige zaken.

Wil je in de toekomst de nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan je e-mailadres naar duurzaamheid@abg.nl.

Meer weten?

Heeft u vragen over duurzaamheid, klimaatverandering of de verandering van energievoorziening? Stuur dan een e-mail naar duurzaamheid@abg.nl.