NK Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 doen we mee aan het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in de eigen voor- of achtertuin. We helpen u graag! Daarom is er een gratis tegeltaxi en krijgt u korting op planten.

Waarom we dit doen

Tegels en stenen houden de warmte vast op hete dagen en laten geen water door tijdens regenbuien.

Door tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen maken we onze omgeving beter bestand tegen het veranderende klimaat. Het wordt niet alleen aangenamer voor insecten en dieren, maar ook koeler op warme dagen. En natuurlijk wordt het er mooier op.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat een groenere omgeving goed is voor onze mentale gezondheid. Dus, ruil uw (tuin)tegels in voor groen.

Gratis Tegeltaxi

Heeft u uw tegels gewipt en vervangen door groen? Onze tegeltaxi haalt de tegels, klinkers of andere verharding gratis bij u thuis op. Ook het witte zand nemen we dan mee in een big bag, die u binnen openingstijden gratis op kunt halen bij de milieustraat, Parallelweg 36, 5121 LD in Rijen. Voor het ophalen van de big bag neemt u de bevestiging van het bestellen van de tegeltaxi mee. De tegeltaxi neemt gratis zwarte grond mee voor het aanplanten van het nieuwe groen.

Spelregels voor tegels en zand ophalen door de tegeltaxi:

 • U woont in de gemeente Gilze en Rijen.
 • Op de plek waar u tegels verwijdert, plaatst u groen (wij kunnen langskomen om dit te controleren).
 • Meld u uiterlijk 1 week voordat de tegeltaxi rijdt aan.
 • Alleen tegels, klinkers of andere verharding worden opgehaald, geen ander afval. Wij nemen geen andere materialen of spullen mee. Als er andere spullen of materialen bij staan, laat de tegeltaxi de tegels ook staan.
 • Plaats de tegels uiterlijk 1 tot 2 dagen voor de afgesproken datum op de stoep. Niet eerder. De Tegeltaxi rijdt op de geplande datum tussen 7:00 en 17:00 uur.
 • Kies een handige plek op de stoep, niet in de tuin. Bij voorkeur op de hoek of anders een open stuk stoep waar de grijper bij kan.
 • Stapel de tegels netjes op en niet hoger dan 1 meter, maximaal 40-60 cm breed.
 • Leg de tegels niet bij afvalcontainers, auto's, onder bomen of tegen schuttingen, om schade te voorkomen. De grijper heeft aan beide zijden van de stapel tegels minimaal 0.5 meter ruimte nodig.
 • Als een straat opgebroken is, kies dan een andere plek. Komt u er niet uit, wat een handige plek is? Overleg dan met onze medewerker via e-mail.
 • Plaats de tegels op verharde ondergrond, dus niet op groen/zand.
 • Heeft u zich aangemeld voor de tegeltaxi en kunt u onverwacht de tegels toch niet aanleveren? Kijk dan of een hulpvaardige buur u kan helpen. Lukt ook dat niet? Meld u dan optijd af.

Aanmelden

Het aanmelden van de tegeltaxi kan tot een week voor de ophaaldatum.

De tegeltaxi rijdt op 6 mei, 21 mei, 3 juni, 17 juni, 15 juli, 20 augustus, 9 september, 23 september, 14 oktober, 28 oktober.

Uw heeft uw tegels gewipt en vervangen door groen, geef uw gewipte tegels op. Deze tegels worden bij de Tegelteller van Gilze en Rijen opgeteld.

Korting op planten

U wilt uw tegels vervangen door groen. Dat zien wij graag. Daarom bieden wij een aantrekkelijke korting op planten die u kunt bestellen bij Plantbezorgd uit Molenschot. Planten die via plantbezorgd worden besteld kunt u gratis ophalen in Molenschot en tegen een vergoeding laten thuisbezorgen. Daarvoor geldt een minimaal bestelbedrag van € 25 en een maximale besteding van € 150. U ontvangt de kortingscode van 20% korting als u de tegeltaxi laat komen. U ontvangt gratis een emmer meststof bij de bestelling.

Subsidie

De gemeente biedt subsidies om uw tuin groener te maken. Naast het vervangen van tegels door groen, kunt u een subsidie krijgen voor onder andere een groen dak en waterdoorlatende verharding. Meer informatie over de subsidie Klimaatbestendig Gilze en Rijen.

Inspiratie

U gaat tegelwippen en kunt tips gebruiken.

 • Organiseer zelf een buurtactie. Of misschien wilt u een buurtbattle aangaan. Deel uw actie met ons via e-mail. We kijken we hoe we uw actie kunnen ondersteunen en verder onder de aandacht kunnen brengen.
 • Zelf geen tegels in uw tuin om te wippen? Help de buren een handje! Of leen bijvoorbeeld uw schep of tuinhandschoenen uit.
 • Vertel het door: deel berichten over het NK Tegelwippen of zet het in uw buurt Whatsapp-groep. Samen maken we de gemeente een stukje groener.

Herbruik van tegels

Planning

21 maart

Start NK Tegelwippen

23 maart

Aftrap NK Tegelwippen tijdens Struikroven bij de Groene Markt in Gilze en Rijen

31 oktober

Einde NK Tegelwippen

Contact

Voor vragen kunt u mailen. U kunt op de hoogte blijven door te abonneren op de digitale nieuwsbrief 'Samen duurzaam doen'.

Met wie we samenwerken