Persoonsgebonden budget (PGB)

Het PGB is een geldbedrag waarmee u zelf de hulp, zorg en ondersteuning kunt inkopen die u nodig heeft. U kunt het gebruiken voor verschillende vormen van zorg, zoals persoonlijke begeleiding, vervoer en hulpmiddelen.

Aanvragen

Heeft u zorg, ondersteuning of een hulpmiddel nodig en wilt u zelf uw zorgaanbieder(s) kunnen kiezen, dan kunt u een PGB aanvragen. Dat kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld via de Wlz (Wet langdurige zorg), de gemeente, uw zorgverzekeraar of zorginstelling. Ook kan een onafhankelijke cliƫntondersteuner u helpen bij het aanvragen en gebruiken van een PGB.

Meer informatie over het aanvragen van een PGB en welke zorgverleners u mag inhuren vindt u op de website van Per Saldo.

Voorwaarden

  • U heeft een handicap of ziekte die ervoor zorgt dat u bepaalde zaken niet meer zelfstandig kunt regelen of doen
  • U bent bereid Ć©n in staat om zelf zorg en ondersteuning in te kopen

Goed om te weten

  • Kiest u voor een PGB, dan kunt u zelf de zorg inkopen bij een zorgaanbieder. Een PGB geeft meer vrijheid dan zorg in natura, maar u moet ook meer zelf regelen
  • De zorg die u inkoopt mag nooit duurder zijn dan vergelijkbare zorg in natura
  • U betaalt de zorgverleners niet zelf. Dat doet de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor u
  • Wilt u een zorgverlener meer betalen dan het maximum uurtarief dat de gemeente heeft vastgesteld, dan moet u dat zelf betalen. Dat doet u door extra geld over te maken naar de SVB

Meer informatie